Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали

...
Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали
Коментари Харесай

Мая Манолова с гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали против неточни работодатели.

Експерти на институцията ще съветват какви стъпки би трябвало да предприеме обърналия се за помощ служащ, с цел да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия.

Това стана ясно през днешния ден по време на взаимна конференция с президента на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

По-късно публичният бранител дружно с двата синдиката – КНСБ и КТ „ Подкрепа “, внесоха в Народното събрание законодателни промени, отнасящи се до член 245, алинея 1 от Кодекса на труда, който дава право на работодателите, при добросъвестно осъществяване на отговорностите на служащия, да изплаща едвам 60% от полагащото му се трудовото заплащане.

Това стана, откакто на 16 януари т.г. Конституционния съд не съумя да образува нужното болшинство и да се произнесе по настояването на Манолова за оповестяване на текста за противоконституционен.

„ Присъединявам се към изказванието на господин Димитров, че с решението си Конституционния съд узакони неплащането на работни заплати. На процедура той конституционализира трудовата употреба. Такова знамение няма на никое място по света. За добросъвестно държание да се планува санкционна норма “, безапелационна бе Манолова.

Омбудсманът и синдикатите упорстват депутатите да внесат, обсъдят и одобряват законодателни промени в Кодекса на труда, които или да анулират член 245 от закона, или да лимитират във времето опцията при добросъвестно осъществяване на трудовите отговорности да се заплащат до 60% от заплатата. Те ще предложат това да се случва единствено в границите на 1 месец от календарна година и единствено при избрани условия, свързани с краткотрайни усложнения на работодателя, които да се заявяват навреме пред териториалното отделение на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ /ИАГИТ/.

„ Надяваме се, че това, което не беше направено от Конституционния съд, да бъде поправено от народните представители, които да застанат на страната на хората на труда и да защитят достолепието на българските жители “, добави публичният бранител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР