Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за промяна в Закона за

...
Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за промяна в Закона за
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за промяна в Закона за опазването на земеделските земи

Омбудсманът Мая Манолова ще упорства за смяна в Закона за опазването на земеделските земи, с цел да се подсигурява, че плодородни земи няма да бъдат обект на рандеман на петрол, газ и други подземни благосъстояния . Това стана ясно при визитата на Манолова в Генерал Тошево. Омбудсманът се срещна и беседва с локалните поданици по тяхна покана.

Тя съобщи, че е подготвена да направи такова законодателно предложение в Народното събрание с настояването то да бъде разисквано и гласувано в незабавен порядък. Омбудсманът разяснява, че е нужно да се сътвори предписание, което да се съблюдава от всички, а не да се разчита единствено на заявления и мораториуми.

Мая Манолова съобщи, че схваща недоволството и терзанието на жителите на община Генерал Тошево от желанието на „ Русгеоком ” да добива природен газ в региона. По думите й нито един от хората, с които е разговаряла не е бил „ за ” добива.

Докладът по Оценка на въздействието върху околната среда не е убедил никого , че добивът на газ в региона е безвреден, че няма да има нездравословни последствия върху земята, почвите, водите, въздуха, че няма да сътвори проблем пред земеделието, пчеларството и други действия. Хората споделиха, че не имат вяра на мненията в отчета, не имат вяра и на контролните органи ”, съобщи омбудсманът.

Тя ще упорства управляващите да се съобразят на 100% с резултатите от референдума, който ще се организира в Генерал Тошево на 17 декември. Мая Манолова ще желае да бъдат взети спомагателни мнения от всички виновни институции, с цел да стане ясно какви начини биха могли да бъдат приложени за рандеман от това находище. Басейнова дирекция пък би трябвало да каже доколко са под опасност подземните води в Добруджа.

Манолова съобщи, че ще напише рекомендации до Министерството на енергетиката, Министерството на здравеопазването и Басейнова дирекция да изразят безапелационни мнения по казуса. „ Защото ако се пристъпи към отвод за издаване на позволение за рандеман, да няма учредения да бъде съдена страната и да заплати огромни компенсации на тези, които проучваха тук много години ”, изясни Мая Манолова.

Според нея е належащо също по този начин да бъдат направени промени в наредбата, която подсигурява публичните разисквания, с цел да има повече благоприятни условия действително да бъде чут гласът на хората.

Освен това омбудсманът ще упорства да не бъдат признати обсъжданите сега на второ четене промени в Административно-процесуалния кодекс, тъй като там се планува увеличение на правосъдните такси. „ Това препятства доста български жители да апелират актове и да стигат до съд. Даже в доста европейски страни обжалването на актове, които се отнасят до околната среда, е гратис ”, разяснява Манолова.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров също се срещна през днешния ден с Мая Манолова и заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. В рамките на работната среща те разискаха подготовката на локалния референдум, причина, за който стана капиталовото намерение  за рандеман на природен газ на територията на общината. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР