Омбудсманът Мая Манолова се яви днес на заседание в Административен

...
Омбудсманът Мая Манолова се яви днес на заседание в Административен
Коментари Харесай

Мая Манолова се яви по делото Топлофикация

Омбудсманът Мая Манолова се яви през днешния ден на съвещание в Административен съд София-град, откакто на 4 февруари т.г. делото по тъжба на Манолова против решение на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД, с което й бе отхвърлен достъп до социална информация, беше отсрочено, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Съдебната сага на омбудсмана с „ Топлофикация София “ продължава към този момент трета година, защото управлението на сдружението отхвърля да даде желаната по ЗДОИ информация защо са изхарчени събраните през 2015 година юрисконсултски хонорари за близо 15 милиона лв. посредством стартирани каузи против 21 хиляди столичани. В тези производства сдружението е поскало най-малко 300 лв. пред съда, 350 лв. пред частен правосъден реализатор и 300 лв. по исково произвеждане. През 2018 година съдът анулира „ безмълвния отвод “ на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД, като преписката бе върната за изговаряне. Последва решение на столичното топлофикационно сдружение, в което още веднъж изпълнителния шеф отхвърли да даде желаната социална информация, предмет на актуалното правосъдно произвеждане.



Снимка: Булфото

От "Топлофикация София " настояват, че не са сдружение, което би трябвало да дава социална информация и сходна информация съставлява комерсиална загадка, съобщи Манолова преди присъединяване си в съвещание на САС.

Общественият бранител посочи, че един път към този момент е спечелила дело против общинското сдружение, само че от "Топлофикация " не се съобразили с причините на съда с претекст, че Манолова нямала право да желае обществена информация.

Тя желае да знае следва ли "Топлофикация " да дава информация за това по какъв начин се ръководи сдружението и по какъв начин се харчат парите на столичани.


Снимка: Булфото

Манолова се надява, че следващият рунд с "Топлофикация " ще бъде в интерес на жителите и напомни, че е поискала информация от сдружението по тази причина по какъв начин се харчат техните пари. По думите й, този спор има своята морална страна. Трябва да се обясни и дали управлението на едно общинско сдружение следва да дава информация на жителите за това по какъв начин ръководи сдружението.

"Ръководствата на "Топлофикация " се сменят, само че проблемите остават ", установи Манолова и добави, че от сдружението демонстрират надменно отношение към столичани.

На въпрос какво се случва в борбите против сградната апаратура, Манолова отговори, че съдът е отменил формулата, по която се пресмята сградна апаратура, като неотразяваща действителното лъчение на топлинна сила.

Според нея топлинните счетоводители си нагаждат сметките и по този метод сградната апаратура стига до 50-60% от сметката, което е безспорен грабеж.

Мая Манолова упорства за бързо разглеждане на това дело, с цел да може съдът да принуди администрациите да съблюдават ползите на жителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР