Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с представители на Българското

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с представители на Българското
Коментари Харесай

Мая Манолова: Безобразията по българското Черноморие са най-видими и последователно извършвани

Омбудсманът Мая Манолова се срещна през днешния ден с представители на Българското кепмер общество и Обединена група „ Бетономорие ", които стачкуват против промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Според тях гласуваното законодателство с голословно строгите си забрани ще ограничи правото на жителите на свободно напредване, като на процедура не разрешава палатките, кемперите и караваните по Черноморието. Също по този начин ще се обезобразят и бетонират последните метри от българското крайбрежие и ще се унищожи природата.
Протестиращите се обърнаха с писмо към омбудсмана, в което упорстват да бъдат подхванати дейности и определяне на противоконституционност на закон, с който по думите им се нарушават права и свободи на българските жители.
„ Протестиращите са безусловно прави. С екипа ми заставаме твърдо зад справедливите им претенции за анулация на текстове в Закона за Черноморското крайбрежие. Неприемливо е решенията да се вземат без да се чуе мнението на общността на къмпингуващите, на хората с караваните и кемперите ", съобщи Манолова и акцентира, че няма да одобри метода на работа на народните представители по този значим законопроект.
Според омбудсманът е нужен разбор на казуса, към който да се подходи с хрумвания за регулация и за ограничение на застрояването по Черноморието, а не просто да се постановат наказания и забрани.
По думите й законодателните решения са в несъгласие с правилото на правовата страна и с член 35 от Конституцията, който дава право на свободно напредване на българските жители.


„ Заедно с екипа ми ще проучваме и другите текстове и при положение, че не бъде наложено несъгласие върху този закон или то бъде преодоляно, в неотложен порядък ще аргументираме конституционна тъжба за анулацията на текстовете, против които хората възразяват и стачкуват ", сподели Манолова.
От Обединена група „ Бетономорие " и Българското кемпер общество оповестиха, че са се обърнали към омбудсмана не за отбрана на нечии ползи, а за отбрана на конституционните права на всички български жители.
По думите им 22-рата поредна корекция на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е противоконституционна, тъй като не опазва околната среда, не пази дюните, а основава опция на локалната власт да приема наредби без резистентен правилник, като нарушава правата на жителите. Освен това уличава тяхното съсловие надали не като единствен унищожител на Черноморското крайбрежие.
„ Кадастър, който не знае къде са му дюните, две министерства - на туризма и на районното развитите, не извършват отговорностите си към този момент 5-а година, да създадат по този начин, че профилираните кадастрални карти да съвпаднат. 3 200 дка дюни от 4 500 дка към този момент са частни ", сигнализира Мирослава Петрова, представител на Обединена група „ Бетономорие ".
По думите на Манолова текстовете, които уличават къмпингуващите като замърсители и унищожители на природата, би трябвало да бъдат анулирани като противоконституционни. Тя бе безапелационна, че няма никакво съмнение да поддържа протестиращите, защото институцията на омбудсмана има поредно държание по повод отбрана на правата на жителите да живеят в удобна околна среда.
„ Безобразията по българското Черноморие са най-видими и поредни осъществявани. Няма човек, който да не настръхне, когато види следващата сценка на изтичане на бетон ", заключи омбудсманът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР