Омбудсманът Мая Манолова, редица организации и български граждани, известни в

...
Омбудсманът Мая Манолова, редица организации и български граждани, известни в
Коментари Харесай

Манолова, организации и известни българи изпратиха петиция до ЕП срещу двойния стандарт при храните

Омбудсманът Мая Манолова, редица организации и български жители, известни в общественото пространство, изпратиха петиция до Европейския парламент против двойния стандарт при храните в Европейския съюз. Инициативата цели да осведоми Комисията по петициите за нарушаването на правата на българските жители, станали жертва на дискриминационна и неприемлива процедура, която прави храните, популяризирани в България с по-ниско качество от тези, популяризирани в страните от Западна Европа.

Проблемът с двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки, популяризирани в страните от Източна и Западна Европа, бе издигнат на първо време от държавните управления на страните от Вишеградската четворка. Тревожната наклонност у нас беше доказана през юни с отчета на Българската организация за сигурност на храните. Агенцията установи съществуването на разлики в съставките на газираните питиета и плодови сокове, детските храни и млечните артикули, маргарина и шоколадовите десерти.

През септември омбудсманът Мая Манолова, дружно с български евродепутати, направи изследване на етикети на храни от едни и същи марки, популяризирани в България, Германия и Австрия.

Едни и същи артикули в България са с разнообразни съставки, с по-малко шоколад, с по-малко мляко, с по-малко какао. Българите не харесваме повече палмово масло, повече оцветители, повече Е-та. Проблемът касае освен достолепието на българите и на източноевропейците, а техните джобове, тъй като както сами установихме, по-лошото качество не е обвързвано с по-ниски цени. 

Доц. Диана Ковачева, правист, добави:

Българските съставки са с по-ниско качество несъмнено и освен това - оказа се, че тези артикули като газирана напитка, детски шоколадов десерт, детски плодов сок, се оказва, че най-честите консуматори са точно децата на тези артикули, а българските деца, за жалост, страдат и от затлъстяване, и от ред други заболявания, които на процедура са свързани точно с качеството на храната, която употребяват. В този смисъл самодейността на омбудсмана е в действителност и една значима самодейност в отбрана правата на децата в България и несъмнено на всички останали български жители, тъй като никой консуматор не заслужава да бъде третиран като консуматор второ качество. 

Реакцията на виновните европейски и български институции, които са били осведомени с резултатите от изследването, е бил, че отклоненията са дребни, а храните - безвредни и " съобразени с националните желания ", изясни Манолова:

Разбира се, нито един от тези причини не е сериозен, тъй като българите не харесваме повече палмово масло, повече оцветители, повече Е-та и по-малко шоколад, по-малко мляко и по-малко какао. Обидно е и не е почтено по отношение на българските жители.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, е измежду жителите, подписали петицията.

Проблемът може да бъде позволен с ново европейско законодателство, безапелационна е Мая Манолова, съгласно която е нужна инструкция, която да регламентира производството и предлагането на хранителни артикули, в която да бъдат неразрешени артикули с една марка, само че друго качество. Манолова възнамерява среща с омбудсманите на страните от Вишеградската четворка през идващите два месеца за обмисляне и предприемане на общи дейности.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР