Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените

...
Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените
Коментари Харесай

Манолова обяви, че ще даде на КС неограниченото частно финансиране на партиите

Омбудсманът Мая Манолова прикани народните представители да не одобряват измененията за безкрайно частно финансиране на политическите партии. 
 Бюджетната комисия утвърди на второ четене партийна дотация от 1 лева
Промените бяха признати през днешния ден от бюджетната комисия на второ четене и на следващия ден те ще бъдат прегледани в Народното събрание. Предложението беше импортирано от Движение за права и свободи.

Мая Манолова е безапелационна, че новите текстове опонират на конституционни правила и разпореждания и надменно легализират ползите на олигархията за сметка на правата на жителите и политическия плурализъм. 

Манолова предизвести, че в случай че измененията бъдат признати от Народното събрание, тя „ неотложно и без съмнение “ ще сезира Конституционния съд поради тъпчене на правилата на демократичната и правова страна и на политическия плурализъм.

Манолова изпра до депутатите отворено писмо:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Обръщам се към Вас, с цел да заявя безапелационното си противоречие с плануваните промени в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с които се позволява безкрайно частно
финансиране на политическите партии и безплатно прилагане на държавни и общински пространства за реализиране на тяхната активност.

В същото време, въпреки и безпределно закъсняло като реакция, поддържам предлагането за понижаване на партийната дотация от 11 лева на 1 лева за фактически получен глас. Този въпрос беше решен с волята на
суверена на референдума още през 2016 година, когато 2 516 791 гласоподаватели дадоха отговор с „ Да “ на въпроса „ Подкрепяте ли годишната държавна дотация, отпускана за финансиране на политическите партии и обединенията, да бъде един лев за един получен автентичен глас на последните парламентарни избори? “. Но това не значи, че жителите са подкрепили така наречен отворено финансиране на политическите субекти.

Промените, с които се вкарва безкрайно бизнес финансиране на политическите партии, са жестоко нарушение на демократичните правила и връщане на остарели уредби, които бяха анулирани като мярка за унищожаване на опциите за взаимозависимост на политическите субекти от частни ползи.

Нахлуването на корпоративни ползи в полето на политиката е брутално тъпчене на изконни демократични полезности. Арогантното узаконяване на ползите на олигархията е за сметка на  жителите и техните права. Това е удар в сърцето на демокрацията и оттегляне от най-голямото й достижение - правилото за политическия плурализъм, който жителите отвоюваха още в първите години на прехода. И опасност пред действието на многопартийната система у нас.

Промените за частното финансиране на партиите не са подложени на публично разискване, а са направени в късото време сред първо и второ гласоподаване на промените в Закона за държавния бюджет на Република България, което е безусловно занемаряване на мнението на гражданското общество по въпроса за партийното финансиране.

Липсата на открит и изчерпателен спор по направените оферти е причина за приемане на разпореждания, които са в цялостно несъгласие с направените рекомендации за рационализиране на законовата уредба в Доклада за оценка на България „ Прозрачност при финансиране на политическите партии “, признат от GRECO (Група страни против корупцията) по време на 48-та й пленарна сесия (Страсбург, 27 септември - 1 октомври 2010 г.). В отчета се показва, че „ отсъствието на кардинална възбрана за приемане на дарения на юридически лица е сериозен проблем " и се предлага на българските управляващи:
- „ …да се вкара експлицитна и поредна правна рамка по отношение на възбраната за дарения от юридически лица в подтекста на финансирането на активността на политическите партии и предизборните кампании…….. “.

Тази, както и други рекомендации, свързани с финансирането на политическите партии и предизборните акции са въведени в изборното законодателство при неговото кодифициране през 2011 година и през 2014 година, за което е дадена позитивна оценка от GRECO в отчета от 10 октомври 2014 година за осъществяване на рекомендациите от страна на България. Вместо законодателят да е пореден в тази посока сме изправени пред опасността от съществено оттегляне и връщане обратно. В момента има забрана партиите да получават средства от юридически лица, а за даренията от физически лица има ограничаване - до 10 000 лева за една година. Предвиденото унищожаване на тези ограничавания може да докара до безлимитно „ наддаване “ в партийното финансиране, което напълно подменя задачата на измененията за ограничение лукса на партийните централи.

Изразявам убеденост, че ще предприемете нужните дейности за опазване на демократичните правила във финансирането и действието на партиите и няма да допуснете приемането на
законови разпореждания, които ще основат предпоставки за покоряване на партиите на бизнеса.

В случай, че приемете този корпоративен модел за финансиране на политическите партии, с предоставените ми от Основния закон пълномощия неотложно и без съмнение ще сезирам Конституционния съд за определяне на противоконституционност на признатите разпореждания като
противоречащи на правилата на правовата и демократична страна и на политическия плурализъм.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР