Омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за промени в Гражданско процесуалния

...
Омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за промени в Гражданско процесуалния
Коментари Харесай

Мая Манолова: Сегашните закони са изцяло в полза на банки, колекторски фирми и телекоми

Омбудсманът Мая Манолова показа законопроект за промени в Гражданско процесуалния кодекс, посредством които да бъдат отстранени така наречен свръхправомощия на банките. Очаква се още тази сряда (27 февруари) Манолова да разиска предложенията си с депутатите от Комисията по правни въпроси. Това стана ясно по време на първото публично разискване по измененията. Желанието на Манолова е под проектозакона да сложат подписите си депутати от допустимо най-вече парламентарни групи.

По време на разискването омбудсманът акцентира, че настоящото законодателство е напълно в интерес на банки, монополни сдружения, компании за събиране на вземания, бързи заеми, мобилни оператори, които имат облекчени процедури за събиране на своите вземания.

По думите й особени привилегии имали банките. Трезорите можели единствено въз основата на едностранен документ - формирано от банката извлечение от счетоводни книги, те се сдобивали със заповед за осъществяване и тази заповед предстои на осъществяване. В същото време обаче длъжникът нямал опция да изрази мнение във връзка с претенцията. "Режимът на издаване на заповеди за неотложно осъществяване не дава опция на съдилищата да наблюдават за съществуване на неравноправни клаузи, както и на позволени неточности при пресмятане на размера на дълга, защото длъжникът не разполага с опция да спре осъществяването отвън категорично планувани лимитирани случаи. По тази причина длъжниците са изправени пред заплахата да изгубят имуществото си до произнасянето на съда заради неравноправни клаузи, злоупотреби или позволени неточности от страна на кредитните институции ", означи Мая Манолова.

В задатък е ясно, че страната ни може да влезе в наказателна процедура на Европейската комисия, в случай че не съобрази законите ни с европейските. Манолова напомни, че Европейска комисия приема досегашната правосъдна процедура, при която заповеди за осъществяване и заповеди за неотложно осъществяване се издават без съдът да има опция да ревизира дали удостоверяват вземания, учредени на неравноправни клаузи, за противоречаща на правото на Европейски Съюз. Брюксел даде период от 2 месеца на страната ни да изглади проблемите.

Според Манолова в създадения от екипа ѝ законопроект тези условия са отразени. Предлага се и предстоящ на неотложно осъществяване акт по член 417 от Граждански процесуален кодекс да не бъде изпълняван, в случай че длъжникът навреме подаде несъгласие, като се изключи вземанията на страната и общините, както и в случаите на работодатели, задължени за възнаграждение на трудови хонорари.

Омбудсманът твърди, че задачата на законопроекта е да се търси уравновесен метод сред ползите на длъжниците и кредиторите за пестелив, бърз и ефикасен правосъден развой.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР