Омбудсманът Мая Манолова представи предложения срещу пробойните в Закона за

...
Омбудсманът Мая Манолова представи предложения срещу пробойните в Закона за
Коментари Харесай

Манолова парира измамници, които само жънат посятото

Омбудсманът Мая Манолова показа оферти против пробойните в Закона за земеделските земи.

Тя провежда полемика на тематика " Белите петна и " черните дупки " в закона за земеделските земи ", където събра представители на сектора и законотворци.

Повод за това са десетките тъжби на аграрни производители и притежатели на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване чартърен на плодородни парцели, без знанието и единодушието на притежателите.

Проблемът поражда след направена смяна в Закона за арендата в земеделието, безусловно в последния ден от работата на 43-ото Народно заседание. С нея отпада условието за показване на схема за парцелите при регистрирането на контракт за аренда в Агенцията по вписванията.

Хората ни алармират за порочни практики, осведоми публичният бранител. Пробойните дават опция за кражба на земеделска земя, като в цялата скица са наранени стотици парцели, изясни омбудсманът.

 Със законодателни промени вземат решение въпросите със аграрни земи
Със законодателни промени вземат решение въпросите със аграрни земи

Причина са порочни схеми в Монтана, в които терени в района са отдадени по едно и също време на четири компании

Само в един излъган контракт са наранени над 600 парцели. Схемата разрешава несобственици да подписват контракти за наем на непознат парцел за период от 3 години без знанието на стопаните. Освен това нотариусите в този момент заверяват договорите без инспекция на собствеността. Договорите се записват в службата по вписванията още веднъж без инспекция.

Създава се обстановка, както Мая Манолова се изрази: " излъганият ще сее, а измамникът ще жъне ". Оказва се, че 2/3 от земеделската земя е жертва на такива лъжливи контракти. Затова омбудсманът желае служебно дерегистриране на такива контракти.

 Порожанов и Манолова вземат решение казуса със схеми със земи в Монтанско
Порожанов и Манолова вземат решение казуса със схеми със земи в Монтанско

Действия са подхванати за 79 случая в разнообразни области в страната

Омбудсманът предлага да се вкара категорично условие договорите за наем и аренда на земеделска земя да се подписват единствено от притежателите на парцели. При съсобственост разновидностите за подписване са два, съгласно предлагането на Манолова - от 50% идеални елементи и от 25% идеални елементи. Общественият бранител упорства нотариусът да ревизира собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда. Тя предлага още да се показват скици при регистриране на договорите за наем и аренда.

Общественият бранител предлага общинската работа по земеделие да не записва контракти, подписани от несобственици. Вече подписани контракти от несобсвеници да могат да се потвърдят в едномесечен период единствено от притежателите с нотариално заверена декларация. Манолова желае таксата за нотариалната легализация на декларацията да е 5 лв..

Представителите на Обединените патриоти бяха безапелационни, че няма невъзможни неща и измененията могат да станат факт.

Манолова прикани предлаганите промени да не се трансфорат в партийно политическа дъвка. Решението е в ръцете на законодателите, тъй като в случай че минат през земеделското министерство, ще отнеме повече време поради съгласувателните процедури и публичното разискване.

От Българска социалистическа партия също обявиха предпочитание тази неправда в закона бързо да бъде преодоляна. Бившият аграрни министър Венцислав Върбанов прикани: " Да внимаваме вместо да изпишем вежди, да не избодем очи. "

Скиците нямат отношение към измамническата скица, изясни той. Измамническа скица без присъединяване на страната няма по какъв начин да стане, уверен е Върбанов. Според него измамата можела да се откри в поземлената комисия.

Ако 2/3 от земята е вкарана в измамническа скица, то би трябвало да разпуснем страната, акцентира той. Венцислав Върбанов настоя за присъди и затвор за сходни измамници. Където има пари, постоянно има опити за машинация, предизвести специалистът. Венцислав Върбанов съобщи, че би трябвало да се внимава със законодателните промени.

Да се внимава със законодателните промени, желае Върбанов. Мая Манолова изясни, че в този момент законът разрешавал отдаването на наем на непознати земи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР