Омбудсманът Мая Манолова поиска спешна среща с ръководството на Министерството

...
Омбудсманът Мая Манолова поиска спешна среща с ръководството на Министерството
Коментари Харесай

Граждани търсят посредничеството на Манолова за среща с регионалния министър по казуса със „Златен век“

Омбудсманът Мая Манолова изиска незабавна среща с управлението на Министерството на районното развиване и благоустройството във връзка със законността на градежа на 34-етажния небостъргач „ Златен век “.

Граждани от Инициативния комитет „ Лозенец “ се обърнаха за подпомагане към Омбудсмана да бъде медиатор сред тях и виновните институции, с цел да получат изясненост за валидността на разрешителното за градеж, статута на обектите „ ателие “ от голяма важност за предназначението на постройката и категорията на градежа, в това число за отговорността на контролните органи по строителството, които показват спорни мнения.

„ Обществените упования са подбудени от спорните мнения по главния въпрос по отношение на валидността на разрешението за градеж, изразени през последните дни в общественото пространство от органите на централната и локална администрация за разрешаване и надзор на строителството “, написа Мая Манолова в писмото си до районния министър Петя Аврамова.

Припомняме, че институцията на омбудсмана работи по проблема на небостъргач „ Златен век “ още от 2017 година, когато жители алармират Манолова с молба да инициира инспекции за понижени отстояния от прилежащите здания, законността на строителното позволение, книжата и сходството сред построяването на „ Златен век “ и устройствените проекти на София. Още тогава институцията на омбудсмана се обръща към ДНСК, столичния кмет и към районния кмет на кв. „ Лозенец “, с цел да ревизират случая. Отговор идва от ДНСК, в който в детайли осведомят, че документите по градежа са в сходство с българското законодателство.

Няколко месеца по-късно институцията на омбудсмана е сезирана още веднъж от гражданския комитет, този път във връзка методическите инструкции и опита за пояснение на закона от страна на зам.-министър на районното министерство, в това число с молба да бъдат сезирани Регионалната инспекцията по околна среда, Министерството на околната среда и водите и гл. проектант на София за сходство с нормите на екологичното законодателство. Тогава отговор е получен от Регионалната ревизия по околна среда - София, която установи, че след направените промени в плана не са открити нарушавания по процедурата за въздействието на околната среда.

Тази вечер от 18.30 ч. омбудсманът Мая Манолова ще поддържа жителите от кв. „ Лозенец “, които за следващ път излизат на митинг против свръх застрояването, застрояването на зелени площи и противозаконното строителство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР