Омбудсманът Мая Манолова поиска обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания

...
Омбудсманът Мая Манолова поиска обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска по-високо обезщетение за служители на фалирали предприятия

Омбудсманът Мая Манолова изиска компенсацията, което Фондът за обезпечени вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя отпуска, да се усили от 2,5 минимални работни заплати на 3,5 или компенсацията да стане от 1 400 лева на 1 960 лева

В писмо до Народното събрание публичният бранител аргументира желаното нарастване с тъжби на жители, които са получавали по-високи хонорари, само че поради в този момент настоящия „ таван “, не могат да бъдат съответно и заслужено обезщетени.

„ Типичен, само че не изолиран, е казусът със чиновниците на сдружението „ Ер Виа” ООД, които са с прекъснати правни отношения и с неизплатени трудови хонорари и компенсации от някогашния си шеф. Отнася се за чиновници – водачи, стюардеси, инженери, механически личен състав за поддръжка на самолети, хора, които поставят висококвалифициран труд и надлежно са наети с високи по мярка трудови хонорари “, дава образец Манолова. В писмото си до депутатите тя ползва и подписка от чиновниците на компанията, която е в процедура по оповестяване в неплатежоспособност.

Според Манолова, препоръчаното нарастване няма да повлияе или засегне бюджета на държавното публично обезпечаване, тъй като сумите във Фонда не се образуват от държавния бюджет, а са набирани солидарно от работодателите. Тя добавя, че нарастването няма да се отрази и на работодателите, защото и през идната година не се плануват вноски от тяхна страна поради внушителния запас във Фонда.

„ Във Фонда за обезпечени вземания на служащите и чиновниците има събрани 257 милиона лева, от които през 2017 година, преди направените по самодейност на институцията на омбудсмана законодателни промени, са изплатени на служащи и чиновници към 800 хиляди лева За 2018 година, след смяната, изплатените суми са за над 7 милиона лева “, показва омбудсманът,

Мая Манолова е съобщи, че предлаганото нарастване ще обезпечи по-адекватно и по-справедливо компенсиране на служащи и чиновници от банкрутирали предприятия с по-високи по мярка трудови хонорари, неполучили отработените си заплати и компенсации от неточен шеф.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР