Омбудсманът Мая Манолова подписа и изпрати петиция до ЕП за

...
Омбудсманът Мая Манолова подписа и изпрати петиция до ЕП за
Коментари Харесай

Манолова: Проблемът с храните трябва да се реши с ново законодателство

Омбудсманът Мая Манолова подписа и изпрати петиция до Екологичен потенциал за изговаряне по проблема за храните с двойни стандарти за разнообразни точни в европейския пазар.

Големият артист и режисьор Камен Донев, ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Венцислав Грозев, ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителният шеф на Националната мрежа за децата Георги Богданов, ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Яна Вангелова и заместител - омбудсманът Диана Ковачева са измежду първите, които поддържат петицията на националния публичен бранител Мая Манолова до Европейския парламент против двойния стандарт на храните в Европейски Съюз.

Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като жител на Европейския съюз, който самостоятелно или посредством сдружаване с други лица и организации, може да насочи петиция до Европейския парламент по въпрос, който го визира директно и попада в областта на активност на Евросъюза.

Предмет на петицията на омбудсмана са нарушените права на българските жители вследствие на произвеждане и разпространяване на храни и питиета от едни и същи марки с по-ниско качество в България и страните от Източна Европа и предложение за основаване на законодателство, което да забрани производството и разпространението на артикули от една и съща марка с друго наличие на съставките в границите на общия европейски пазар.

"Петицията е следващата стъпка, която организираме против тези унизителни търговски практики. "

Това съобщи Мая Манолова по време на конференция.

Тя уточни, че дружно с неправителствените организации са провели лично изследване, сравнявайки артикули в България и в Западна Европа.

"Българите не харесваме палмово масло, по-малко шоколад и повече Е-та. Това заявих и пред европейския омбудсман. Проблемът би трябвало да бъде издигнат и на европейско равнище и да се търси обединяване на институции. Общо осем страни сме, които не би трябвало да се отхвърлят да пазят правата на своите жители ", съобщи Манолова.

"С тази петиция настояваме въпросът да бъде прегледан от Екологичен потенциал, тъй като той може да бъде решен с ново европейско законодателство ", съобщи Мая Манолова.

"Ще бъде мъчно, това е ясно. Проблемът касае освен достолепието на българите, само че и техните джобове. По-лошото качество, както установихме, не е обвързвано с по-ниски цени ", разяснява тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР