Омбудсманът Мая Манолова подхвана ВиК операторите заради сметките за вода.

...
Омбудсманът Мая Манолова подхвана ВиК операторите заради сметките за вода.
Коментари Харесай

Манолова атакува ВиК таксата общо потребление“

Омбудсманът Мая Манолова подхвана ВиК операторите поради сметките за вода. Нееднократно тя е сезирала виновните институции, само че решение до момента няма. Националният омбудсман събра на полемика по тематиката представители на разнообразни ведомства. Повод за разискването е нараствания брой тъжби през 2017 година за непочтено образуване на сметки .

Проблем се оказва разпоредба от 2014 година, жалбите за която са на четвърто място измежду недоволствата - общо 488 за 2017 година , а за първите осем месеца на тази година те са към този момент 313 .

В столичния комплекс " Красна поляна " се стигнало до чудноват случай. Хората платили от 1800 до 3 000 лв. сметка. ВиК сдруженията слагали добавка за общо ползване . Оказва се, че най-наказани са най-изрядните платци.

Спорно е да се разпределя по равно таксата за общо ползване , съгласно Мая Манолова. Позитивно е, че Министерство на регионалното развитие се е заело със задачата да се промени наредбата, която санкционира потребителите .

Дошло е време тази неправда да бъде решена, посочи публичният бранител.

Заместник-министърът на районното развиване Малина Крумова съобщи, че разчита жителите да дадат оферти за смяна на наредбата . След поредност потребителски тъжби ведомството се е заело да промени нормативните текстове , само че не може потребителят да заплаща единствено своето ползване. Има отклоняване в инсталациите, за което потребителите са задължени да платят .

От ВиК сдруженията не носят отговорност за положението на ВиК инсталацията в блока , стана ясно от думите на Крумова. Операторите вършат корекции, само че би трябвало да бъдат сезирани от потребителите . Според Крумова отдалеченото отчитане е по-коректно .

В новите текстове се вкарва обвързване за съществуване на водомери, с цел да се спре с отчитането на база . Зам.-министър Крумова е уверена, че текстовете на въпросната разпоредба могат да бъдат усъвършенствани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР