Омбудсманът Мая Манолова организира кръгла маса по повод десетките жалби

...
Омбудсманът Мая Манолова организира кръгла маса по повод десетките жалби
Коментари Харесай

Омбудсманът свиква форум за проблемите на гражданите с бързите кредити


Омбудсманът Мая Манолова провежда кръгла маса във връзка десетките тъжби на жители и сигнали от неправителствени организации и юристи, в които сигнализират за съществуване на неравноправни клаузи в договорите на компании за бързи заеми, с които директно се нарушават правата на потребителите.

Форумът ще се състои в понеделник, 10 юни 2019 година, от 11:00 часа в институцията на омбудсмана – гр. София, ул. „ Георг Вашингтон “ № 22.

Сред установените проблеми, които ще се дискутират, са несъразмерните лихви и такси, едностранната смяна на дължима рента, обезпечаването на банкова гаранция или гарант, който да дава отговор на свръхизисквания, на такси за експресно разпределяне на заем, за домашно посещаване за сключване на контракт или на друго комфортно място, неподновяването на застраховка и други

Честа процедура е компаниите за бързи заеми да не правят задълбочени инспекции за кредитоспособността на клиента, което води до разпределяне на обилни финансови средства на неплатежоспособни лица. Лоша процедура на небанковите институции е и непредоставянето на точна, задоволителна и своевременна преддоговорна информация, както и съществуването на редица нарушавания на формата и наличието на договорите за заем.

Още по-притеснителни са жалбите до институцията на омбудсмана, в които се показва, че сдружения, за които са подадени сигнали през последните години, не престават да оферират контракти за заем със същите неравноправни клаузи, по които съдът се произнесъл с влезнали в действие правосъдни актове за тяхната неравноправност.

Във форума са поканени да вземат участие депутати, представители на Комисията за отбрана на потребителите, Българската национална банка, Комисията за финансов контрол, Висшия адвокатски съвет, Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, Камарата на частните правосъдни реализатори, Асоциацията на колекторските организации в България, Сдружение за правна помощ на потребителите, Българска национална асоциация „ Активни консуматори “, съдии, юристи и жители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР