Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва кампания за премахване на

...
Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва кампания за премахване на
Коментари Харесай

Манолова започва кампания за премахване на ДДС върху даренията на книги

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че стартира акция за унищожаване на Данък добавена стойност върху дарението на книги за библиотеките.

Тя изясни, че към нея са се обърнали български издатели, които са поставяли нееднократно този въпрос, само че до момента той е бил посрещан с равнодушие.

" Става дума за скандалния факт, че всички издатели заплащат налог Данък добавена стойност върху даренията, които вършат на българските библиотеки – районни, градски, селски, учебни, читалищни, ведомствени и прочие Към това би трябвало да прибавим и обстоятелството, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да дават на библиотеките по закон, също се таксуват с налог ", уточни Манолова във Facebook.

" Едва ли има друга страна в Европа, в която дарението да се санкционира с налог. Готова съм да стартира акция, тъй че тази неправда да бъде поправена. Сигурна съм, че успеем ли в тази идея, издателите ще дават неведнъж по-големи дарения на библиотеките, учебните заведения, читалищата...Успяхме с ДДС-то при дарените храни, в този момент е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е значим, само че надалеч не е всичко! ", акцентира тя. 

„ Мисля, че няма по-подходящ ден от през днешния ден и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да стартираме дружно идея, отдадена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие против пълзящата сянка на бездуховието и несвободата “, написа още Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР