Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка, ако подготвеният

...
Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка, ако подготвеният
Коментари Харесай

Мая Манолова готова да хвърли оставка

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че ще подаде оставка, в случай че квалифицираният от нея законопроект за персоналната помощ бъде признат в незабавен порядък от Народното събрание. Тя предложи „ утешителен бартер “ на всички, които по думите й, са разтревожени от високия й публичен рейтинг, да одобряват също така и законопроектите, зад които сякаш застават – закона за хората с увреждания и обществените услуги, персоналния банкрут и свръхправомощията на банките, като в подмяна ще освободи поста на народен публичен медиатор предварително.

Повод за декларираното желание на Манолова е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за персоналната помощ. Той не получи поддръжка от национално показаните организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината е, че съгласно тях законът не пази ползите на всички хора с
увреждания.

„ Законопроектът, който написахме дружно с майките, не получи поддръжка от Националния съвет за хората с увреждания, освен това - стана ясно, че техният проблем, който нагледно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред Народното събрание, няма да бъде решен. Освен това беше изработен опит от присъстващите да унизят майките с разнообразни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде непокътнато “, сподели в студиото на „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия Мая Манолова.

Тя акцентира, че в „ политиките сякаш за отбрана на хората с увреждания “ се наливат 169 млн. лв. за непозната помощ и за асистентски услуги на 11 158 души. „ Това, което ние предлагахме и в което към този момент е главното разминаване с Финансовото министерство, само че което е по сметки на Социалното министерство, е, че единствено с още 100 млн. лева асистентски услуги ще получават 77 хиляди души - 5 пъти повече, освен това не на 2 часа както е в този момент, а съгласно потребностите “, сподели още Манолова.

Омбудсманът бе безапелационна, че „ обстановката, която се поддържа от националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно “. „ Няма да разреша да се вършат опити за внушения, че този в действителност разтърсващ всеки човек митинг на майки с деца с увреждания може да бъде използван за нечии цели “, приключи омбудсманът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР