Омбудсманът Мая Манолова не е била гонена от заседанието на

...
Омбудсманът Мая Манолова не е била гонена от заседанието на
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Омбудсманът не може да присъства, където си пожелае

Омбудсманът Мая Манолова не е била гонена от съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, а сама е напуснала. Това разгласи вицепремиерът ръководител на Тристранката Валери Симеонов пред Българска национална телевизия във връзка вчерашната обстановка, при която Мая Манолова искаше да участва на въпросното съвещание, само че не бе позволена.

„ Не бих споделил, че госпожа Манолова е била изгонена. Това е подправена вест. Не бих употребявал термина изпъждане. Г-жа Манолова е правист и в разговора, който се разви не е употребен термина изпъждане. Тя сама реши, че би трябвало да напусне. Аз единствено я срещнах с правилника, както и с несъгласието на останалите членове на Тристранния съвет тя да остане, защото форматът на Тристранния съвет е подобен, че той организира съвещанията си пред камери, само че в този съвет вземат участие тъкмо избрани членове. Тя би трябвало да има покана. Един по един членовете на Съвета съм ги питал дали са я поканили. Никой не я беше поканил и освен това състояние, аз като ръководител нямах други избор, с изключение на да я помоля да излезе от съвещанието ", разгласи Симеонов.

„ Тристранния съвет е институция, която доста мъчно работи. Там има голям конфликт на ползи сред работодатели и синдикати. Обстановката съвсем постоянно е нажежена и взривоопасна и в случай че бяхме създали нарушаване на правилника, не мога да си показва по какъв начин щяха да се стекат събитията. Да не приказваме, че през вчерашния ден приемахме доста тежък въпрос, обвързван с здравната експертиза. Работи се под огромно напрежение, макар че напоследък дръзвам да потвърдя, че съвещанията протичат релативно спокойно``, добави Симеонов и сподели, че там се дискутира всичко и няма такова нещо като неуместни въпроси.

„ Коментира се безусловно всичко, в това число и персонални качества. Но въпреки всичко пълномощията на омбудсмана на България не са да участва на всички места, където пожелае. По същата логичност тя няма право да участва на съвещание на Народното събрание, да вземем за пример. Само след съответната покана и допуск. По същата логичност не може да участва на съвещание на КСНС или Висш съдебен съвет. И доста други такива институции, които имат собствен устав и правилник. Тя не може да участва, където си пожелае. Тя има достъп до администрациите и до органите. Така е регламентирано в закона за омбудсман. Така че да не вършим драма от това. Имам добър разговор с госпожа Манолова, имаме си почитание. Надявам се да е останало и от нейна страна към мен ", добави вицепремиерът.

Относно свършената работа на вчерашното съвещание и битката с подправените ТЕЛК-ове Валери Симеонов разяснява, че една от главните задания на Обединените патриоти е да бъде осветлена цялата система, тъй като в нея доминират злоупотреби и огромна корупция.

" Имаме обилие от данни за подправени ТЕЛК-ове, което ни убеждава, че огромна част от тези 1 милиарда и 700 млн. лв. за подкрепяне са мощно повишени. Цели ромски махали, сякаш с един щемпел са им формирани заключенията на лекарските комисии, с което се източват извънредно доста средства. Там би трябвало да бъдат взети безапелационни ограничения, убедихме и ГЕРБ, че тази задача е доста значима. Предстои да бъде направена експертиза на трудоспособността.

Валери Симеонов сподели, че лекарите от ТЕЛК ще бъдат избирани на инцидентен принцип, ротационно.

„ Сменя се системата за образуване % на неработоспособност. Копирали сме значително немския модел, на шестия месец ще се направи цялостен разбор, доклад на резултатността на тази система. Ако има потребност, ще въведем спомагателни корекции ", добави той.

Той разяснява и връзките си с министъра на туризма Николина Ангелкова, по чийто адрес нееднократно насочи нападки, само че все пак твърди, че няма проблем с нея.

„ Нямам проблем с министър Ангелкова. Имам проблем с превръщането на българския туризъм в нискокачествена алкохолна дестинация``, изясни още вицепремиерът и добави, че няма да допусне самозабравили се чорбаджии да унищожават плажовете ни.

Той взе отношение и по настоящата тематика с чумата по животните в Странджанско, в резултат на която се наложи умъртвяваването на хиляди овце и кози.

„ Чумата по животните е разследване от човешки фактор, който е бил неволен. Подал съм сигнал до ДАНС. Чумата не трябва да се употребява с политическа цел. Има колебливост на институциите, регионът трябваше да бъде отцепен. Не може непрекъснато там да кръжат всякакви кореспонденти и да организират напоителни изявленията. В последна сметка това е инфектиран регион, разберете го``, приключи Валери Симеонов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР