Омбудсманът Мая Манолова настоява проектът за Националната стратегия за детето

...
Омбудсманът Мая Манолова настоява проектът за Националната стратегия за детето
Коментари Харесай

Мая Манолова иска напълно нова стратегията за детето

Омбудсманът Мая Манолова упорства планът за Националната тактика за детето да бъде напълно отдръпнат от държавното управление, а разискването му да бъде прекъснато, защото поражда страхове и публично разделяне.
" Документът предизвика страхове, като да вземем за пример, че се разрешава фрапантно вмешателство на страната в фамилията, в това число " наложително лишаване на децата от родителите им ", показва Манолова.
Стратегията провокира социална нервност, голям брой гневни мнения и разбори във Фейсбук, а в някои градове родители даже излязоха на митинги.
На днешното държавно съвещание министър председателят Бойко Борисов съобщи, че няма такава тактика. По думите му главната ѝ цел е да отбрани децата, а не да ги лишава от родителите им. Преди да бъде признат какъвто и да е вид на документа, предстоят голям брой публични разисквания, увери Борисов.
По думите ѝ мълчанието на институциите е довело до публично разделяне. " Този документ, който трябваше да ни сплоти в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество. Особено разрушително е и опълчването на ползите на детето на фамилните полезности, защото благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство ", твърди тя.
Омбудсманът предлага да се създаде изцяло нова тактика, " която ясно и изрично да изведе и откри салдото сред " най-хубавия интерес на детето " и съхраняването на целостта на фамилията ".
Държавата би трябвало да концентрира старания и запаси за подкрепяне на родителите, изпаднали в рецесия, и да пази правата на децата и на техните родители от административен произвол, бюрократично безсърдечие, субективизъм и явни несправедливости, предлага Манолова.
Тя упорства новата тактика да отхвърли претекстове като беднотия и дефицит на средства за покриване на главните ежедневни потребности за обособяване на едно дете от родителите му. Възможността детето да бъде сложено в по-благоприятна за него среда не е задоволителен мотив за отделянето му от родителите, а още по-малко за доста ограничение на фамилните връзки и контакти, показва омбудсманът.
Манолова упорства за необятна социална полемика, на която да бъдат показани всички гледни точки по отношение на политиките за протекция на детето. " Тази полемика не би трябвало да остава затворена в рамките – права на детето, а да се свърже с полемиката за положението на фамилията в България, рецесията на фамилните връзки и политиките за поддръжка на фамилията ", приканва тя.
" Дебатът за децата ни, е спор за бъдещето ни, който би трябвало да стартира неотложно, би трябвало да стартира в този момент, да бъде почтен и открит. Само по този начин ще се разсее усещането, че " замразяването "  на в този момент съществуващия план изчаква по-добри времена, с цел да бъде още веднъж комплициран на масата ", приключва омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР