Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание
Коментари Харесай

Манолова апелира: Свалете лихвата за просрочени задължения на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова изпрати рекомендация до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която упорства за понижаване на законната рента, която жителите заплащат при просрочване на парично обвързване. От 1994 година насам тя е 10 (процентни) пункта над главния лихвен %, макар другата икономическа и финансова конюнктура в страната и съответното понижение на главната рента от 72% при въвеждането на законовата рента до равнища, близки до нула в последните години.
Омбудсманът се базира на многочислени тъжби на жители, изпаднали в доста тежко състояние, поради непостижимите лихви, които дължат на банки, компании за бързи заеми, колекторски компании, снабдители на публични услуги, монополни сдружения, като топлофикациите, електроразпределителните сдружения, ВиК операторите, мобилни оператори и други „ Тези лихви нарастват още повече след правосъдни процедури “, написа омбудсманът до Караянчева и Борисов.
За съпоставяне Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната рента за веселба на физически лица се движи приблизително към 5%. Тя показва, че и по отношение на преобладаваща част от останалите страни-членки законовата рента у нас е видимо по-висока.
Друг проблем, подложен от омбудсмана в рекомендацията, е неналичието у нас на диференциация на законната рента, чиито размер е идентичен за жители и търговци. Тя още веднъж дава образец с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.
„ Смятам, че тази процедура с друг и по-нисък лихвен % следва да се приложи и у нас, защото е по-справедлива за жителите и ще им даде опция да изплуват от финансовото тресавище, в което се намират множеството от тях “, безапелационна е Мая Манолова.
Препоръката тук: https://www.ombudsman.bg/news/5112
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР