Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Манолова към АПИ и МРРБ: Удължете гратисния период за е-винетките

Омбудсманът Мая Манолова изпрати рекомендация до Министерството на районното развиване и благоустройството и до управлението на Агенция „ Пътна инфраструктура “ с искане да бъде продължен гратисния интервал, в който водачите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки. Манолова е сезирала още Конституционен съд за измененията в Закона за държавния чиновник, които не разрешават на пенсионери да заемат държавна работа.
По публична информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат глобени. Според Манолова обаче срокът е „ незаслужено и неточно избран “. Той би трябвало да продължи досега, в който системата за продажба на е-винетки проработи, тъй че жителите да не биват глобявани, в случай че не изпълнят законовите условия, не по тяхна виновност.

Омбудсманът отбелязва пет съществени казуса, които се дължат на неприятна администрация, която „ се оказа неподготвена и за голямо страдание не реагира навреме и съответно на протичащото се “.

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на Граничен контролно-пропусквателен пункт, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при заплащането им, липса на удостоверение при конвертиране на книжен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в рекомендацията на Манолова.

От администрацията на омбудсмана оповестиха още, че Мая Манолова е сезирала Конституционния съд за измененията в Закона за държавния чиновник, които не разрешават на пенсионери да заемат държавна работа, а хиляди други следва да бъдат уволнени. Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 година

Според Манолова измененията са в нарушаване на правилото на правовата страна, конституционните обществени права – на труд, трудово заплащане и публично обезпечаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР