Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на
Коментари Харесай

Мая Манолова предупреди за възможни проблеми при машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ръководителя и членовете на Централната изборна комисия, в което обръща внимание на опасения на жители по отношение на вероятни проблеми при производство на машинното гласоподаване и отчитането на резултатите от него на идните избори за Европейски парламент. Това оповестиха от кабинета на Манолова, представени от " Дарик ".

``
реклама

Тя изяснява, че по-конкретно става въпрос за отхвърли на Централната изборна комисия да се прави контролно ръчно броене на хартиените разписки от машинното гласоподаване. В писмото се показва, че такова преброяване се прави наложително, когато гласуването с машини е единственият метод, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас.

Контролното ръчно броене на хартиените разписки е належащо, с цел да се откри дали броят им и отразеното в тях подхожда на регистрираните във финалния протокол гласове за партии, обединения и самостоятелни претенденти и преференции.

На последващо място прави усещане, че не е планувано изтъкване на празни гласове от машинното гласоподаване, написа Манолова.

Също по този начин не е планувано в протокола на СИК да се вписват данни за броя на гласоподавателите, дали своят вот машинно, и броя на гласоподавателите, дали своят вот с хартиена бюлетина. По този метод не може да се направи извод каква част от гласоподавателите са се възползвали от машинното гласоподаване, регистрирано като сбор, както и по партии, обединения и самостоятелни претенденти и преференции. В Методическите инструкции на ЦИК не е планувано да се разгласява информация за резултатите от машинното гласоподаване настрана от гласуването с хартиена бюлетина.

Манолова упорства да бъде планувана категорично опцията за контролно ръчно броене на хартиените разписки за определяне на сходството сред тях и разпечатания заключителен протокол с резултатите от машинното гласоподаване, както и неговото издание на интернет страницата на ЦИК. По този метод ще се подсигурява достоверността на резултата от машинното гласоподаване, ще се избегнат подозрения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния развой и съответно в машинното гласоподаване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР