Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на
Коментари Харесай

Мая Манолова към ЦИК: Искам честни избори!

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ръководителя и членовете на Централната изборна комисия, в което обръща внимание на опасения на жители по отношение на вероятни проблеми при производство на машинното гласоподаване и отчитането на резултатите от него на идните избори за Европейски парламент, оповестиха от кабинета на Манолова.

В писмото тя изяснява, че по-конкретно става въпрос за отхвърли на Централната изборна комисия да се прави контролно ръчно броене на хартиените разписки от машинното гласоподаване. В написаното се показва, че такова преброяване се прави наложително, когато гласуването с машини е единственият метод, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас.

ЦИК инспектира машините за гласоподаване

Контролното ръчно броене на хартиените разписки е належащо, с цел да се откри дали броят им и отразеното в тях подхожда на регистрираните във финалния протокол гласове за партии, обединения и самостоятелни претенденти и преференции. На последващо място прави усещане, че не е планувано изтъкване на празни гласове от машинното гласоподаване, написа в доводите си  Манолова.

Според нея също по този начин не е планувано в протокола на СИК да се вписват данни за броя на гласоподавателите, дали своят вот машинно, и броя на гласоподавателите, дали своят вот с хартиена бюлетина. По този метод не може да се направи извод каква част от гласоподавателите са се възползвали от машинното гласоподаване, регистрирано като сбор, както и по партии, обединения и самостоятелни претенденти и преференции. В Методическите инструкции на ЦИК не е планувано да се разгласява информация за резултатите от машинното гласоподаване настрана от гласуването с хартиена бюлетина.

Манолова упорства да бъде планувана категорично опцията за контролно ръчно броене на хартиените разписки за определяне на сходството сред тях и разпечатания заключителен протокол с резултатите от машинното гласоподаване, както и неговото издание на интернет страницата на ЦИК. По този метод ще се подсигурява достоверността на резултата от машинното гласоподаване, ще се избегнат подозрения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния развой и съответно в машинното гласоподаване, счита националният омбудсман.

Дават още 9 млн. на ЦИК за машинното гласоподаване

Този следобяд Манолова организира среща с правосъдния министър Данаил Кирилов и чиновници на Агенцията по вписванията поради проблеми, които юристи срещат с Търговския указател.

Преди срещата тя изрази своето очакване народните представители да упражнят парламентарен надзор върху изпълнителната власт и финансовия министър, поради данните за нарушавания при партийните дотации за 2018 година По думите на Манолова на парламентарен надзор депутатите би трябвало да зададат съответните въпроси на финансовия министър Владислав Горанов.

Според омбудсмана от изнесените данни излиза наяве, че се касае за нарушаване на закона и ощетяване на жителите с над 6 млн. лева Според нея текстовете на закона са ясни - политическите партии получават дотация в размер на 11 лева за всеки получен от тях автентичен глас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР