Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес препоръка до министъра на труда

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес препоръка до министъра на труда
Коментари Харесай

Мая Манолова поиска да бъдат изплатени помощите на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова изпрати през днешния ден рекомендация до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков за помощите на хората с увреждания, оповестяват от кабинета на общетсвения бранител.

Според Манолова е невероятно да бъде осъществена смяна в политиките за хората с увреждания, без да се слагат преди всичко потребностите им и без обезпечаване на съответна и правилна информация за техните права. Манолова обръща внимание на обществения министър, че в институцията на омбудсмана постъпват доста тъжби от хора с увреждания, които се оплакват от прекратените обществени пенсии за неработоспособност от началото на 2019 година и изплащането им като месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания, което ще стартира едвам от средата на месец февруари.

Манолова упорства за погашение на месечната финансова поддръжка за януари до края на месеца, както и за обезпечаване на механизъм, който да подсигурява, че тази финансова поддръжка ще се изплаща в границите на месеца, за който се отпуска. За да се подсигуряват правата и ползите на хората с увреждания и техните фамилии, Манолова упорства за оптимално информиране на хората с увреждания, които попадат в обсега на месечната финансова поддръжка по ЗХУ, както и че те няма да бъдат ощетени и ще получават финансова поддръжка не по-малка от тази, преди влизането в действие на закона.

Мая Манолова показва, че би трябвало да бъде избегната спомагателната административна тежест за хората с увреждания при разпределяне на месечната финансова помощ. Т.е. всички жители с увреждания, които са подпомагани с месечни добавки за обществена интеграция и/или със обществени пенсии за неработоспособност, да получават новата финансова поддръжка служебно, без подаване на заявление-декларация. Омбудсманът насочва забележка и по тази причина, че от началото на годината хората с увреждания са възпрепятствани да получават полагащата им се асистентска поддръжка, тъй като общините отхвърлят да извършват отговорностите си по Закона за персоналната помощ и не възобновяват договорите за персонални асистенти.

Общественият бранител предлага кметовете по места да обезпечат опция хората с увреждания да не престават да получат асистентски услуги до 1 септември 2019 година, когато ще стартира даването и финансирането на персоналната помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР