Омбудсманът Мая Манолова и синдикатите КНСБ и Подкрепа внесоха искане

...
Омбудсманът Мая Манолова и синдикатите КНСБ и Подкрепа внесоха искане
Коментари Харесай

Мая Манолова и синдикатите искат отмяна на текст от Кодекса на труда

Омбудсманът Мая Манолова и синдикатите КНСБ и " Подкрепа " внесоха искане в Народно събрание депутатите да анулират текст от Кодекса на труда, оповестява БНР.

Текстът разрешава на работодатели, които са изпаднали в усложнение, да изплащат единствено 60% от трудовите хонорари на чиновниците си. Това е годно за безграничен интервал от време.

Конституционният съд не се произнесе по този проблем.

Мая Манолова изясни, че в случай че не анулация на текста, то предлагането е минимум за смяна.

" Да се заплаща до 60 % от заплатата. Тази опция да бъде лимитирана във времето, да е допустима единствено за един месец в границите на календарна година и единствено при избрани условия, а точно краткотрайни усложнения на работодателя ", посочи Манолова.

Пламен Димитров - президентът на КНСБ - също разяснява обстановката. " Това, което се случи преди една седмица, в действителност ни занимава нас. На сигнала и настояването от омбудсмана до Конституционния съд получихме един недопустим за нас резултат и няма решение на съда ", съобщи Димитров.

Относно случая за неизрядното дружество за произвеждане на обувки в Дупница стана ясно, че две дирекции " Инспекция по труда " са ангажирани с проблема с неизплатените заплати на служащите.

Дирекция " Инспекция по труда " София град беше ангажирана да намери притежателя или негов представител, откакто стана ясно, че шефът е заменен незабавно след началото на инспекцията.

Счетоводната къща, обслужваща предприятието, е поела ангажимент поканата за връчване на актове за определяне на административно нарушаване да бъде предоставена на формален представител на компанията.

Към момента е издадено наложително за осъществяване наставление да бъдат изплатени забавените хонорари в къси периоди.

При нужда ще се търси и съдействието на Министерство на вътрешните работи за търсене на италианския жител, вписан като нов шеф на сдружението. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР