Омбудсманът Мая Манолова и адвокати ще се срещнат в сряда

...
Омбудсманът Мая Манолова и адвокати ще се срещнат в сряда
Коментари Харесай

Мая Манолова предлага промени в закона заради проблемите с Търговския регистър

Омбудсманът Мая Манолова и юристи ще се срещнат в сряда с министъра на правораздаването Данаил Кирилов, с цел да обсъдят проблемите с Търговския указател и ограниченията, които са нужни, с цел да бъдат решени те. Това стана ясно откакто в петък 64 юристи сезираха омбудсмана с отворено писмо, в което алармират за редовно постановяване на непозволени отводи от страна на регистъра, а през днешния ден бе извършена и среща с Манолова.

" Г-жо Омбудсман, от доста време длъжностните лица по регистрация в Търговски указател употребяват практики на ръба на закона, от които у гилдията ни и у клиентите ни остава чувството, че в Търговски указател се работи главно за събиране на такси и количество направени преписки, тъй като на това е учредено спомагателното материално стимулиране на длъжностните лица по регистрацията ", написаха юристите до Манолова в петък, а през днешния ден потвърдиха, че проблеми има.

Манолова и екипът й ще изготвят и оферти за законодателни промени, които да решат, въпреки и първоначално, проблемите с имотния и комерсиалния указател и Агенцията по вписванията.

Омбудсманът ще предложи в законодателството да залегнат ясни правила за обезщетяване на вреди от непозволени отводи или най-малко Агенцията по вписванията да носи отговорност за разноските при правосъдно решение в интерес на лица, получили противозаконен отвод.

Освен това ще се предложи Агенцията по вписванията да бъде задължена да вкара ограничения за уеднаквяване на практиката по регистрация. " В момента разнобоят се заплаща от жителите и техните юристи ", сподели Манолова.
Сред тематиките, които ще се разискват на срещата при министър Кирилов ще бъде и електронното правораздаване.

" Изцяло споделям паниката им за неналичието на предвидимост в работата на длъжностни лица от Търговския указател, неналичието на ясни и недвусмислени правила, които да водят до непротиворечиви дейности и практики от страна на държавните чиновници от организацията, което основава съмнения и опасения от жителите и юристите, че е налице корист с право, а точно постановяване на многочислени отводи по искане за вписвания, регистрация с една цел – събиране на спомагателни такси ", изясни Манолова пред публицисти след срещата с юристите.

По думите й, като се добави и спорната процедура във връзка с обжалването на отводите по тези производства, жителите са в незнание в кои случаи ще получат регистрация на декларирани условия и в кои случаи ще би трябвало няколко пъти да внася такса или в продължение на години да води каузи против отводите.

Манолова уточни, че жителите търпят вреди, за които няма по какъв начин да бъдат обезщетени и не се възвръщат разноските по правосъдни каузи. Няма пояснения за сривовете в Търговския указател, софтуерът не е освежен, има закъснение при оповестяване на годишните финансови доклади, има проблеми и с достъпа до имотния указател, показват юристите.

В момента няма електронна система, която да обезпечава достъп на жителите и юристите до правосъдните актове, което е в несъгласие с условията на закона, разяснява Манолова.

По време на срещата с юристите от управлението на Агенцията по вписванията изпратиха отворено писмо, в което показват какви ограничения са подхванали от февруари до май месец тази година за възстановяване на обстановката и премахване на дефектите в системата.

" Като разследване от подхванатите ограничения, статистиката демонстрира спад в постановените отводи от длъжностните лица по регистрация. За интервала февруари-май 2019 година те са 11873, като за съпоставяне за същия интервал през 2018 година са постановени 12758 или 10% постановени отводи от общия брой прегледани заявки ", показват от Агенцията по вписванията.

" Важно е да се означи, че в посочените 10% едвам към 5% се апелират като съдът анулира към половината от обжалваните. Следва да се вземе поради и спорната правосъдна процедура по идентични проблеми. В този смисъл и за длъжностните лица по регистрация няма открит обединен аршин за изговаряне по идентични заявки в лицето на правосъдната процедура ", прибавят още от организацията.

Според Манолова обаче ограниченията не са задоволително цялостни и ефикасни, а писмото оставя неразбираемо. При министъра Кирилов ще вземат участие Манолова, представители на Висшия правосъден съвет и на Агенцията по вписванията и ще бъдат разисквани въпросите на електронното правораздаване.

Адвокат Александър Пелев от своя страна изясни, че през днешния ден също е имало проблеми със системата. Клиентите избират да платят следващата такса за регистриране, вместо да водят каузи. " Всички отводи на Търговския указател, когато бъдат обжалвани, биват отменяни ", безапелационен е Пелев и добави: " Интересите на клиентите ни изискват експедитивност и по тази причина, вместо да се борим, внасяме още една такса ".

Негови сътрудници обясниха, че софтуерът е остарял, поддържа се ниско равнище на обслужване, което основава усещането за съзнателно и целеустремено – с цел да бъдат събирани още такси. Пред Манолова адвокати дадоха образец, че годишни финансови доклади, които са импортирани още преди 3 години, към момента не са вписани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР