Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на

...
Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на
Коментари Харесай

Мая Манолова и самотна майка поискаха от депутатите помощи за всички деца сираци

Омбудсманът Мая Манолова и юрист Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за смяна в Закона за фамилните помощи за деца, да отпадне подоходният аршин за приемане на лична пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.

В петък, 21 септември 2018 година, депутатите одобриха единомислещо на първо четене измененията в Закона за фамилни помощи за деца, с които се вкарва нов тип месечна помощ за деца с един или двама умряли родители, само че подоходният аршин остана.

Срокът, даден за оферти сред първо и второ четене е тридневен, изтича на 25 септември 2018 година, което наложи незабавната реакция на омбудсмана и Хаджипанайотова да се извърнат към всички народни представители за поддръжка на тяхното предложение.

В писмото до депутатите те акцентират, че „ ресурсите на страната би трябвало да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-вече се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се слагат ограничавания като планувания подоходен аршин “.

Припомняме, че в края на предходната година омбудсманът започва акция за отбрана правата на децата, останали без родители. Инициативата породи след гневното писмо до Дядо Коледа на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила подпомагане от Манолова за обезпечаване на непрекъсната лична помощ за деца, останали с един родител.

Ето и текста на цялото писмо на Мая Манолова и Златина Хаджипанайотова:

ДО
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ
44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Обръщаме се към Вас във връзка импортирания и признат на първо гласоподаване на 21 септември 2018 година законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилните помощи за деца № 802-01-29/06.08.2018г., с който се предлага отпущането на месечни помощи за деца, останали без единия или двамата си родители, и които не
получават наследствена пенсия от умрял родител.

Отпускането на такива месечни помощи беше част от предлагането за законодателни промени, направено от институцията на омбудсмана в границите на акцията, проведена в отбрана на правата на децата, останали без грижата на единия или двамата си родители заради гибел.

Кампанията даде публичност на проблемите, пред които са изправени децата, изгубили родител. Такава загуба е трагично събитие в живота на детето и въпреки да не може напълно да се компенсира, застъпвам мнението, че би трябвало да се предприеме нужното от страна на страната и институциите, с цел да се окаже специфична протекция и поддръжка на тази изключително уязвима група деца.

Предвид горното, с регламентираните в законопроекта месечни помощи за деца с умрял родител, които не получават наследствена пенсия, се обезпечава достъпа им до обществена поддръжка. В същото време с плануваното в §4 условие помощите да се отпускат при положение, че средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца е по-нисък или еднакъв на прихода по член 4 от Закона за фамилните помощи за деца, този достъп остава стеснен аналогично на отпусканите все още лични пенсии според Кодекса за обществено обезпечаване, за които също има рентабилен предел.

Считаме, че ресурсите на страната би трябвало да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-вече се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се слагат ограничавания като планувания подоходен аршин.

С оглед на отбрана на правата на децата, намиращи се в такова изключително уязвимо състояние, се обръщаме към Вас с молба да внесете предложение за отпадане на планувания рентабилен предел на член от фамилията, под който се отпуска месечна помощ на деца сираци.

Приложение: Предложение за изменение на признатия на първо гласоподаване на 21 септември 2018 година законороект за изменение и допълнение на Закона за фамилните помощи за деца, № 801-01-29, импортиран от Министерски съвет на 06.08.2018 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР