Омбудсманът Мая Манолова е изпратила препоръка до председателя на Народното

...
Омбудсманът Мая Манолова е изпратила препоръка до председателя на Народното
Коментари Харесай

Мая Манолова призова властта: Намалете лихвата за просрочени задължения на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила рекомендация до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която упорства за понижаване на законната рента, която жителите заплащат при просрочване на парично обвързване. От 1994 година насам тя е 10 процентни пункта над главния лихвен % макар другата икономическа и финансова конюнктура в страната и съответното понижение на главната рента от 72% при въвеждането на законовата рента до равнища, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се базира на многочислени тъжби на жители, изпаднали в доста тежко състояние поради непостижимите лихви, които дължат на банки, компании за бързи заеми, колекторски компании, снабдители на публични услуги, монополни сдружения, като топлофикациите, електроразпределителните сдружения, ВиК операторите, мобилни оператори и други " Тези лихви нарастват още повече след правосъдни процедури ", написа омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За съпоставяне Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната рента за веселба на физически лица се движи приблизително към 5%. Тя показва, че и по отношение на преобладаваща част от останалите страни членки законовата рента у нас е видимо по-висока.

Друг проблем, подложен от омбудсмана в рекомендацията, е неналичието на диференциация на законната рента, чийто размер е идентичен за жители и търговци. Тя още веднъж дава образец с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи. " Смятам, че тази процедура с друг и по-нисък лихвен % следва да се приложи и у нас, защото е по-справедлива за жителите и ще им даде опция да изплуват от финансовото тресавище, в което се намират множеството от тях ", изяснява Мая Манолова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР