Омбудсманът Мая Манолова днес организира в Стара Загора тематична приемна

...
Омбудсманът Мая Манолова днес организира в Стара Загора тематична приемна
Коментари Харесай

Старозагорци се оплакаха на Мая Манолова от „банково заробване“

Омбудсманът Мая Манолова през днешния ден провежда в Стара Загора тематична приемна за жители по проблеми, свързани с частни правосъдни реализатори, банки, компании за бързи заеми и колекторски компании, която се организира в офиса на локалния публичен медиатор Надежда Чакърова – Николова.

„ Наистина безобразията не престават и може би е извънредно време с промени в законодателството да им се постави точка. Става дума за неравноправни клаузи, главно в контракти сред жители и компании за бързи заеми, сред жители и банки, които оскъпяват неведнъж получените суми “, акцентира на брифинг пред старозагорските публицисти омбудсманът.

Манолова даде за образец жена, която е получила сума от бърз заем в размер на 5 000 лева, а сега дължи 15 000 лева, в случай, че е плащала в продължение на няколко години. Омбудсманът изясни, че става въпрос за най-малко двойно увеличение на задълженията против компании за бързи заеми, като обстановката и при банките е същата. Жалбоподателите настояват, че има неточно пресмятане на изискуемостта на отговорностите - банките стартират изпълнително произвеждане в рамките, на което продават цялото имущество на длъжника. Част от хората са се жалвали, че това става и посредством нагласени търгове. Така жителят на процедура остава без имущество и безконечен дебитор.

„ Предприели сме дейности, при започване на този месец, дружно с моя екип, представихме законопроект, който да отбрани жителите против тези свръх привилегии на компании за бързи заеми, на колекторски компании, на банки, който представихме и в правната комисия, който беше припознат от депутати от правната комисия и импортиран в Народното събрание “, уточни Манолова.

По думите й този законопроект дава гаранции на жителите, че съдът служебно ще следи за съществуването на неравноправни клаузи и при положение, че такива са налице, те ще бъдат обявявани за оскъдни и по този начин сумите няма да бъдат събирани.

„ По отношение на банките предлагаме да се даде опция на длъжника да може да спре насилственото осъществяване. Тъй като банките в този момент по една облекчена процедура единствено въз основа на извлечения от сметки се доставят със заповед за неотложно осъществяване и стартират да продават имуществото на длъжника “, сподели Манолова. Тя добави, че предлага още длъжникът да може да изиска от съда да направи инспекция за съществуването на равноправни клаузи, а също по този начин и дали вярно е изчислен дългът, и дали правилно са пресметнати импортираните вноски, лихвите и другите спомагателни разходи.

„ За страдание и това е моето голямо терзание – депутатите с изключение на планът, който им представихме са внесли и различен вид, който още веднъж ще остави ножа и хляба у банките и който няма да реши казуса на жителите против свръхправомощията на банките “, предизвести омбудсманът.

Тя изрази съмнение, че ще има опит в Народното събрание, вместо страната ни да се съобрази с рекомендациите на Европейска комисия, която е почнала наказателна процедура против България през м. януари т.г. и ни е предоставила двумесечен период за смяна на законодателството и справяне с казуса, депутатите да имитират смяна.

„ Използвам и този случай от една приемна, обвързвана с финансовото иго на жителите, че този път имитацията няма да мине. Европейска комисия следи и в случай че България не направи съответни промени в законодателството ще има и имуществени наказания, които за жалост няма да бъдат платени нито от Народното събрание, нито от държавното управление, ще ги платят българските жители “, безапелационна бе Манолова.

Тя сподели още, че ще упорства за приемането на съответни промени, които да защитят жителите против безобразията на компаниите за бързи заеми, банки, разнообразни монополисти, мобилни оператори, ВиК, „ Топлофикации “, които вследствие на облекчените правосъдни процедури „ обезкостяват жителите “.

По-късно по покана на медицинските сестри от гр. Казанлък омбудсманът отиде на място да чуе настояванията на експертите по здравни грижи, които стачкуваха пред постройката на МБАЛ „ Д-р Хр. Стамболски “ ЕООД.

Медицинските сестри от Казанлък участваха на 6 март т.г. и на срещата, проведена от Манолова, в институцията на омбудсмана, на която описаха, че стачкуват всеки ден от началото на м. февруари.

Днес на митинга пристигнаха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти, които настояха за почтени условия на труд, промяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, приемане на най-малко две минимални работни заплати, връщане на медицинските стандарти по специалности, наложителен групов трудов контракт за всички структури в опазването на здравето и други

Омбудсманът поддържа настояванията им като безусловно обективни, тъй като отношението към труда им е неуважително и неуместно. Манолова подчертава, че би трябвало да получават най-малко 900 лева, а не минималната работна заплата от по 600-700 лева за висококвалифицирания си труд.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР