Омбудсманът Мая Манолова беше отстранена незаконно от заседанието на Националния

...
Омбудсманът Мая Манолова беше отстранена незаконно от заседанието на Националния
Коментари Харесай

Мая Манолова: Бях отстранена незаконно от заседанието на Тристранния съвет

Омбудсманът Мая Манолова беше отстранена нелегално от съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие към министерския съвет Председателстващият съвета Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика, не се съобрази със закона и след консултация с присъстващите обществени сътрудници и с експлицитното единодушие на синдикатите омбудсманът на Република България Мая Манолова беше приканена да напусне съвещанието.

Според интернационалните стандарти, в това число Парижките правила на Организация на обединените нации, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка страна следва да се обезпечи допустимо най-широк мандат от компетентности. Парижките правила не просто дават право на националния публичен бранител да предизвиква и пази правата на индивида, само че и съгласно член 3 му разпореждат като отговорност присъединяване и намесата във всяка обстановка при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е възложен с Конституцията на Република България, а член 20 от Закона за омбудсмана планува, че националният публичен бранител има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по член 2 /държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е предоставено да дават публични услуги/, в това число и да участва при разискване и взимане на решения от тях, се споделя в позиция на омбудсмана, публикувана от пресцентъра на институцията.

Отнемането на опция на омбудсмана да показа позицията си в отбрана на нарушени човешки права е жестоко неуважение на правилата на правовата страна и основите на действието на демократичните институции.
„ Аз съм тук като вносител на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/, които да дадат опция на миньорите от последния под земята рудник „ Бобов дол ", към 80 души, да се пенсионират по метода, по който се пенсионираха всички миньори до края на предходната година ", съобщи Манолова.

Тя беше възмутена, тъй като преди седмица е предизвестила министъра на труда и обществената политика Бисер Петков, че ще взе участие в съвещанието на тристранката.

Омбудсманът напомни, че още на 8 януари 2018 година е внесла с писмо през ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева законодателните промени в КСО, които са припознати от депутатите на ГЕРБ.

„ Бях помолена от госпожа Светлана Ангелова, която има работа в изборния си регион, да дойда на това съвещание и да защитя законопроекта ", акцентира Манолова.

По думите й планът се постанова да бъде предпазен, тъй като в края на предходната година без никакви диспути, пояснения и финансова аргументация депутатите в Народното събрание лишават правото на подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години да се пенсионират по остарелия ред.

„ Тъй като тристранката явно е одобрила предходните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше обикновено да дойда да чуя причините им. Още повече, че мнението по този законопроект на КНСБ е негативно ", сподели омбудсманът и добави, че на следващия ден ще има такова разискване и в парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика.

„ Оказа се, че не всички са подготвени да отговорят обществено на неуместни въпроси. За мен е безусловно неуместно профсъюз, който е предназначен да пази правата на миньорите, да се разгласи против пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били годни до края на м.г. ", безапелационна бе Манолова.

„ На нас ни се лишава правото с тази корекция от м.г. да се пенсионираме по-рано, защото съкращението ни е по-рано от годините, които навършваме ", добави Кирил Минев, миньор с 44-годишен трудов стаж. Той акцентира, че има още три работни дни в рудник „ Бобов дол ", на 20 юли 2018 година изтича предизвестието му и него действително го редуцират, уволняват, а не напуща непринудено.

„ Важното, за което сме тук, е да се реши казусът с ранното пенсиониране на миньорите, отнася се за 80 индивида, които се пенсионират поетапно, тъй че надали ще бъде ощетен бюджетът на Национален осигурителен институт. Заедно с госпожа Манолова дойдохме тук, с цел да желаеме поддръжка, само че странното е, че синдикатът КНСБ не ни поддържа ", акцентира кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя изрази безпокойствие, че ръководената от нея община ще остане с огромен брой безработни хора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР