Омбудсманът Мая Манолова беше домакин на дискусия, посветена на проекта

...
Омбудсманът Мая Манолова беше домакин на дискусия, посветена на проекта
Коментари Харесай

Мая Манолова: Без закон за частния фалит убиваме предприемчивостта на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова беше хазаин на полемика, отдадена на плана на закон за гражданската неплатежоспособност. Какво се чу по време на тази полемика - вижте отговорите от Мая Манолова, която гостува в Сутрешния блок на БНТ1.

Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем освен на хората и техните фамилии, само че и на кредиторите, на обществото, страната, даже на фиска. Тези проблеми бутат хората, нагледно казано, към сивата стопанска система и емиграция. Те са сложни и би трябвало да се търсят решения, акцентира омбудсманът.

Статистиката сочи, че над 12% от заемите у нас попадат в графата " неприятни заеми ". Според Манолова, съществена причина за това е цикличният темперамент на стопанската система, както и свръхразвитият пазар на кредитни услуги.
Мая Манолова, омбудсман: Една от аргументите е и българското законодателство, което трансформира българския жител в най-беззащитното лице. Няма отбрана за предприемчивия жител, който е поел риска да стартира икономическа активност, което е голям проблем за обществото.
Не предприемем ли законопроект за персоналния банкрут, ние убиваме предприемчивостта на младежите. Не може да има постоянна страна при финансово нестабилни жители, това е заблуда, безапелационна е Манолова.
 Мая Манолова с предложение за Закон за персоналния банкрут Мая Манолова с предложение за Закон за персоналния банкрут
Омбудсманът Мая Манолова показа за разискване законопроекта за неплатежоспособност на физическите лица. България към момента е единствената страна в Европейски Съюз, в...

По мотив направения законопроект за персоналния банкрут, омбудсманът изясни, че преди този момент е направено европейско относително правно изследване за това по какъв начин в обособените страни са изписани тези закони и по какъв начин действат
Мая Манолова, омбудсман: Направихме изследване какви са настройките на българските жители за това законодателство. След това изготвихме идея за главните въпроси по тази тематика. Заедно с моя екип и магистрати от Софийския областен съд изписахме текстовете, които представихме през вчерашния ден.
Тази тематика не е нова за никоя от българските институции. Този закон ще превъзпита банките, финансовите институции, че те не могат да те бутат в ъгъла и да ти вземат въздуха, добави Манолова.

Според нея, политическата поддръжка за законопроекта ще бъде извънредно сложна задача.
Мая Манолова, омбудсман: Депутатите се разсейват, когато става дума за тематики, по които има съществени стопански ползи, когато има разлом сред ползите на жителите и финансово и стопански мощните. Затова аз ще насоча своите старания да обясня на тези субекти, че това е и в техен интерес, че законът няма да пази недобросъвестните.  Нова европейска инструкция изисква България да вкара закон за персонален банкрут Нова европейска инструкция изисква България да вкара закон за персонален банкрут
България ще би трябвало да одобри допустимо най-бързо закон за персоналния банкрут. Страната ни е задължена, откакто през днешния ден Европейският парламент гласоподава директив...

Омбудсманът разяснява и ветото върху Закона за Черноморското крайбрежие, като съобщи, че е съгласна с претекстовете на президента.
Мая Манолова, омбудсман: Изключително незаслужено е за безобразията по Черноморското крайбрежие да бъдат нарочени едни общности, които са се борили против бетонирането на плажовете.
Надявам се, че депутатите ще се вслушат в тези причини. Аз ще съм подготвена с конституционна тъжба и в случай че ветото бъде отхвърлено, ще я подам в съда, безапелационна е Манолова.
 Президентът наложи несъгласие върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие Президентът наложи несъгласие върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
В претекстовете си Румен Радев написа, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, само че режимът за „ диво къмпингуване " става доста по-рест...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР