Омбудсманът изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което

...
Омбудсманът изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което
Коментари Харесай

Родители питат министър Вълчев има ли екшън план за новата учебна година

Омбудсманът изпрати писмо до просветителния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обръщат към нея за подпомагане, с цел да получат информация за идната образователна 2020/2021 година в изискванията на предстояща нова вълна на разпространяването на ковид.
Доц. Ковачева търси и чака отговори дали е готова просветителната ни система за бърза реакция в изключителни обстановки. Родителите чакат " екшън проект " от МОН, обощават от институцията на публичния бранител.
Омбудсманът подчертава върху три съществени аспекта на опасенията на родителите: готовността на учебните заведения в страната да посрещнат учениците; какви ограничения за сигурност са набелязани и за реакция при положение на диагностициране на инфектиран с COVID-19 в обещано образователно заведение.
Според Ковачева е наложителен и отговор от страна на МОН - какво е направено пред летните месеци за децата, които нямаха достъп до извършеното електронно образование, тъй че те да не бъдат още веднъж цифрово изключени през новата образователна година. Още повече след плануваното въвеждане за непрекъснат % от времето на децата, което ще минава в дистанцицонно образование.
От тази есен - един клас в една класна стая и до 20% електронно образование
Ето част от въпросите, на които родители търсят отговорите, а омбудсманът систематизирано ги слага на вниманието на просветителното министерство:
• Кои са провокациите, които се разпознават при стартирането на новата образователна 2020/2021 година и какви ограничения са подхванати за сигурност на учениците и работещите в учебните заведения при осъществяване на присъствена форма на образование?
• Изготвен ли е разбор на учебните политики на база на извършеното електронно отдалечено образование и обрисувани ли са слабостите и достиженията в тази връзка?
• Изведени ли са положителните практики и какви дейности се подхващат те да бъдат мултиплицирани в българските учебни заведения?
• Има ли единни стандарти във връзка с обезпечаването на наличието на учениците и провеждането на образователния развой при електронно отдалечено образование?
• Какви ограничения са подхванати за гарантиране на равния достъп на учениците до качествено обучение и за присъединяване на всички възпитаници и учители в страната в онлайн образование при положение, че се премине към него?
• Осигурено ли е техническо съоръжение, интернет достъп и електронни устройства за потребностите на осъществяване на електронно отдалечено образование за учителите и учениците?
• В случай на нужда от прекосяване към образование в електронна среда, имат ли подготвеност образователните заведения да преминат бързо към него при обезпечаване присъединяване на всички възпитаници?
• Има ли риск да останат учебни заведения без достъп до интернет и до електронни устройства за отдалечено образование на своите учители и възпитаници? Министерство на образованието и науката наясно ли е кои са съответните учебни заведения?
• Предвижда ли Министерство на образованието и науката в учебните заведения да бъдат написани дейности и направени проекти, свързани с организацията на работа, тъй че управленията да могат бързо и съответно да реагират при определяне на случай/и на инфектирани с COVID-19?
• Обмисля ли се въвеждането на наложителни стандарти за дейности при растеж на болни възпитаници или педагогичен и непедагогически личен състав в учебните заведения?
• Каква ще бъде ролята на Регионалните ръководства на образованието в тези процеси?
Диана Ковачева акцентира, че макар динамичната обстановка с развиването на вируса, би трябвало да се търсят решения, относими към другите разновидности на развиването на пандемията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР