Омбудсманът и президентът се ползват с най-голямо доверие сред българските

...
Омбудсманът и президентът се ползват с най-голямо доверие сред българските
Коментари Харесай

Омбудсманът и президентът с най-висок рейтинг

Омбудсманът и президентът се употребяват с най-голямо доверие измежду българските жители, съгласно данни на " Афис " от национално представително изследване сред 8 и 12 юни измежду 1010 пълнолетни български жители.
За юни социолозите мерят позитивно доверие надлежно 60,3 на 100 и 58,4 на 100 за двете институции. Далеч обратно се подрежда Европейският съюз, който съумява да генерира позитивно доверие измежду 45 на 100, само че към този миг, въпреки и с малко, резервира позитивния си рейтинг, т.е. доверието е по-високо от недоверието, означават от " Афис ".

Следват поредност от институции с обичайно отрицателен рейтинг - локалната власт и органите на реда, надлежно с 41 и 37 на 100, установяват социолозите.

Кабинетът се употребява с доверието на близо 32 на 100, Народното събрание съумява да печели благосклонностите на 23 на 100 от българските жители. Традиционно доверието в правосъдната власт е най-ниско - 20 на 100.

На пръв взор тези данни демонстрират нещо закономерно - персонифицирани институции, които са с релативно свежи лица на обществено-политическия терен, както и външната легитимност на европейските структури са доста по-одобрявани, разясняват от " Афис ". В същото време локалният политически хайлайф, ситуиран по етажите на властта, и образуваното преди единствено преди една година държавно управление, заедно страдат от продължителен дефицит на позитивно отношение, считат те.

Според тях на практика няма динамичност - днешните мащаби повтарят значително картината от пролетта на 2017 година, а изключенията са в нюансите.

От данните проличава, че утежняването на ситуацията е почнало през есента на предходната година, най-сериозно е потърпевш обликът на полицията, а в най-високи амплитуди се е колебаело доверието в Европейски Съюз и президента, означават социолозите. Стартирайки с най-голям рейтинг при започване на интервала, към днешна дата президентът е изпреварен от националния омбудсман. Разбира се, би трябвало да се регистрира фактът, че от есента на предходната година президентската институция бе превърната в съществена цел за рецензиите, офанзивите и компроматите от страна на ръководещата партия, показват те.

Контрастен факт е, че доверието в Европейски Съюз спада по време на българското европредседателство, низходящият тренд е резистентен и, в случай че продължи да пълзи гладко надолу, евроинституцията ще се подреди измежду цифрата на институциите с отрицателен рейтинг и ще прати България в редиците на евроскептичните страни, считат от " Афис ". Според тях вероятните пояснения са, че Съюзът и най-много администрацията в Брюксел в погледа на възходящо болшинство от българските жители построи облик на прагматично-бюрократична машина, която има голям брой лични дневни редове, далечни или разминаващи се с дневния ред на елементарните българи.

Все повече българи, през последните години, заявяват съмнение към Европейски Съюз - това са в по-голяма степен хората от по-малките обитаеми места, по-ниско образованите и по-възрастните, които обаче са и най-активните гласоподаватели. За тези хора изгодите от нашето участие са неразбираеми и даже съмнителни, показват социолозите.Според тях самото Председателство на Съвета на Европейски Съюз е останало една политмистерия за огромна част от популацията, най-много като ефирен сериал за ремонта на НДК, церемониални срещи и обилни обеди и вечери, букети, червени килимчета и показни форми на гостолюбие. 45 на 100 от интервюираните нямат преценка дали това Председателство е било триумф или неуспех за България, регистрират от организацията.

Погледнато световно, политиката на Европейски Съюз повече обърква, в сравнение с внася изясненост, стовари се бежанска рецесия, настъпиха внезапни лутания сред Русия и Съединени американски щати, при които ту Путин бе неприятен, ту Тръмп и назад, и всичко това се опакова във все по-често говорене на тематика " Европа на две скорости ", означават социолозите.

В последна сметка, надали наклонността в спада на доверие към Европейски Съюз ще стигне санитарния най-малко, само че наклонността е показателна, допълват те.

Междувременно, за трети следващ месец искащите оставка на държавното управление са повече от неговите последователи, силите на съпротива и ръководещи лека бавно се изравняват, омбудсманът и президентът, които генетично се свързват с опозицията, са най-одобряваните публични фигури, обобщават от " Афис ". Според тях по всичко проличава, че политическият развой е на път още веднъж да смени посоката си. Важно е кой ще поеме самодейността за това на фона на голямата бездна, обрисувала се сред жителите и институциите, считат социолозите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР