Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията

...
Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска отсрочка за ремонт на „Бонус-Малус“, сегашният проект ощетявал гражданите

Омбудсманът доцент Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов с искане да се планува в допълнение време за разискване и вземане предвид с направените в хода на публичното разискване до 19 декември мнения, по отношение на концепцията за системата „ Бонус-малус “. Ковачева показва, че за разискване и вероятно приемане на постъпилите оферти остават единствено 12 дни, от които 7 са неработни. По думите й няколко спомагателни дни биха помогнали да се отстранят дефицитите на плана и усъвършенствали концепцията.

В мнението си до КФН доцент Ковачева твърди, че се дава превес на ползите на застрахователите пред тези на притежателите и водачите на МПС, защото не се планува ясно разграничаване сред двата субекта при установяване на размера на наградата.

„ Оказва се, че притежателят на МПС дава отговор за нарушаване, осъществени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като „ малус “ точките на другите водачи се отразяват върху размера на наградата му, без самият той да е позволил нарушаване “, написа в мнението на публичния бранител. И още, омбудсманът акцентира, че планът позволява да се натрупват голям брой наказания за едно и също нарушаване.

Липсата на пропорция сред санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не кореспондира с оповестените цели на плана. В рамките на препоръчаната система нарастването за „ малус “ клас е доста внезапно и доближава до 400 %. А в това време, изрядните водачи не са подтиквани в задоволителна степен, е различен претекст, с който омбудсманът предлага да се премисли по този начин препоръчаната идея.

Като различен минус на плана Ковачева акцентира, че не е очакван механизъм за връщане на надвнесена сума в най-кратък период при открито погрешно пресмятане на наградата.

Припомняме, че от Асоциацията на българските застрахователи преди дни оповестиха, че пет години след въвеждане на системата „ Бонус – малус “ 1 550 000 водачи или 44,2 на 100 от всички водачи ще употребяват оптималния „ бонус “ от 25% отстъпка в цената на полицата „ Гражданска отговорност “. Други 21 000 водачи пък ще заплащат оптималния „ малус “ от 400% повишаване на полицата. Очаква се системата „ Бонус – малус “ да стартира да се ползва от 1 януари 2021 г. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР