Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията

...
Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията
Коментари Харесай

Омбудсманът в позиция до КФН: Проектът „Бонус-Малус“ ощетява гражданите

Омбудсманът доцент Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов с искане да се планува в допълнение време за разискване и вземане предвид с направените в хода на публичното разискване до 19 декември мнения, по отношение на концепцията за системата „ Бонус-малус “, написа " Днес Плюс ".

``
реклама

Наредбата за установяване на размера на застраховката „ Гражданска отговорност “ влиза в действие от 1 януари 2020 година, като се изключи няколко разпореждания, които ще се ползват от 1 януари 2021 година Омбудсманът показва, че за разискване и вероятно приемане на постъпилите оферти остават единствено 12 дни, от които 7 са неработни.

В мнението си до КФН доцент Ковачева излага съображенията си за засягане на правата на жителите от по този начин оферти втори по ред план като счита, че се дава превес на ползите на застрахователите пред тези на притежателите и водачите на МПС.

В писмото си омбудсманът акцентира, че планът не планува ясно разграничаване сред притежателя и лидера на МПС при установяване размера на наградата.

„ Оказва се, че притежателят на МПС дава отговор за нарушаване, осъществени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на наградата му, без самият той да е позволил нарушаване “, написа в мнението на публичния бранител. И още, омбудсманът акцентира, че планът позволява да се натрупват голям брой наказания за едно и също нарушаване.

Липсата на пропорция сред санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не кореспондира с оповестените цели на плана. В рамките на препоръчаната система нарастването за малус клас е доста внезапно и доближава до 400 %. А в това време, изрядните водачи не са подтиквани в задоволителна степен, е различен претекст, с който омбудсманът предлага да се премисли по този начин препоръчаната идея.

Не е очакван и механизъм за възобновяване в къс период от застрахователя за връщане на надвнесена сума, при открито погрешно пресмятане на наградата, е различен минус на плана, съгласно доцент Ковачева.

„ Предвид гореизложеното, предлагам да се планува в допълнение време за взимане поради на постъпилите в границите на публичното разискване оферти и тяхното действително разискване с оглед премахване на дефицитите и рационализиране на концепцията по този публично важен въпрос “, приканва омбудсманът. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР