Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство предложения за промени

...
Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство предложения за промени
Коментари Харесай

Омбудсманът: С промени в НК да отпадне системността при домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство оферти за промени в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашното принуждение, свързани с по-ефективната отбрана на жертвите на принуждение вкъщи, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът взе участие и в онлайн съвещанието на работната група към Министерството на правораздаването, която готви нормативни промени по тази тематика.

" Ангажирах се с домашното принуждение, тъй като това е доста сериозен проблем в България. Статистиката за предходната година сподели, че най-малко две дами на месец са изгубили живота си, а единствено в границите на двата месеца на карантина осем дами са убити от сътрудниците си вкъщи ", е споделила Ковачева.

По думите й домашното принуждение би трябвало да бъде спряно посредством предварителна защита и наказване по силата на Наказателен кодекс, тъй като негови жертви могат да станат освен дамите, само че и мъже, родители, деца, без значение на техния обществен статус или обучение.

" За мен извънредно тревожна наклонност е, че на горещата телефонна линия за жертви на принуждение у дома се обаждат деца, които са травмирани от насилието против техните родители и също се трансформират в жертви ", е показала Ковачева.

Сред измененията, които тя предлага, е отпадането на систематичния темперамент, когато закононарушението е осъществено в изискванията на домашно принуждение. Според в този момент настоящото законодателство, жертвата би трябвало да е подала три сигнала и те да са регистрирани, с цел да получи насилникът по-тежко наказване.

" Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна щета още от първия път. Няма потребност да чакаме три поредно регистрирани акта на домашно принуждение ", е аргументирал позицията си омбудсманът.

На съвещанието Ковачева е подчертала още, че в Закона за отбрана от домашното принуждение упорства да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото принуждение, тъй като другояче наредбите в член 93 т. 31 от Наказателен кодекс ще останат единствено " кухи разпореждания ".

Омбудсманът упорства още за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо принуждение, с цел да може тя да стане работеща, а и да реализира предпазен резултат, се показва в известието.

 

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регис
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР