Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на труда

...
Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на труда
Коментари Харесай

Омбудсманът изпраща препоръка до социалния министър за втория стълб на пенсионното осигуряване

Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати рекомендация до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков по отношение на проблемите при образуването на размера на пенсиите от втория дирек на пенсионното обезпечаване. Това заяви пред публицисти в Брюксел доцент Ковачева, която взе присъединяване в Годишното общо заседание и конференция на Европейската мрежа на националните институции за отбрана правата на индивида /ENNHRI/.

Общественият бранител ще упорства да не се позволява опълчване сред първия и втория дирек на обезпечаване, с цел да се подсигурява доверието на жителите в пенсионната система и да се минимализират рисковете. Също по този начин и страната да откри вид за надзор върху средствата, които се разпределят от частните фондове, както и за методите, по които се подсигуряват правата на жителите във връзка с пенсионната система.

Основната тематика на форума бе отдадена на обществените и стопански права на жителите, а един от въпросите, които се дискутираха, бе по какъв начин омбудсманите да работят в положително съдействие с институциите, тъй че да се подсигурява по-ефективното им практикуване.

Доц. Ковачева срещна сътрудниците си с съответен образец от своята работа, а точно инициираните от омбудсмана законодателни промени, подкрепени от държавното управление и Народното събрание, с които служащи и чиновници, жертви на неточни работодатели, да получават неизплатените си вземания от Фонда за гарантиране на вземанията.

„ Благодарение на положителното съдействие механизмът работи доста добре. Само за първите 10 месеца на тази година са изплатени над 4,5 млн. лева на над 3 000 чиновници. А за последната година и половина, откогато измененията са в действие, са изплатени над 11 млн. лева “, акцентира омбудсманът.

Тя напомни, че с изключение на изплащането на забавени хонорари, измененията разрешават на служащи и чиновници да извадят сами изпълнителен лист против работодателя си на база на констативен акт, направен от Инспекцията по труда, с който да се заведе дело за неплатежоспособност.

Доц. Ковачева акцентира, че жалбите, които получава институцията на омбудсмана, свързани с стопански и обществени права, са на второ място след права на потребителите – единствено за забавени хонорари през тази година са получени над 500 тъжби, измежду които и групови.

Вторият акцент в полемиката бе изкуственият разсъдък, който се употребява в някои страни в региона на обществените и стопански права. Например, когато би трябвало да бъде несъмнено дали едно лице дава отговор на условията за взимане на обществена помощ, кой да е типът й, изчисляването на размера на общественото заплащане и други Обсъдени обаче бяха и вероятните проблеми, които могат да зародят при липса на човешко присъединяване – машините не могат да вземат поради етичните стандарти, както и спецификата на обществените и стопански права.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР