Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира главния прокурор с искане за проверка в дом за лица с деменция

Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор Иван Гешев с искане да бъде осъществена инспекция в Дом за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово. Експертите на публичния бранител са установили през декември м.г. извънредно неприятни условия, при които живеят хората, настанени в обществената институция. Най-притеснителен, съгласно Ковачева е фактът, че от началото на 2019 година досега на инспекцията има 24 смъртни случая в дома.

„ Към момента са настанени 57 лица, при потенциал 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, множеството от тях са в кахексия и обездвижени. Националният предпазен механизъм - Национален природонаучен музей (дирекция към омбудсмана, която ревизира всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напущат непринудено като затвори, интернати, обществени домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за незаконни мигранти и бежанци) откри случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни заради неявяване на здравната сестра “, написа в писмото си до основния прокурор доцент Ковачева.

В резултат на инспекцията и извършените диалози с лица, настанени в институцията, е открито съществуване на редовно неглижиране на техните потребности. От началото на 2019 година досега на инспекцията има 24 смъртни случая в дома.

„ Като омбудсман смятам, че това съставлява огромен % умряли от общия брой настанени лица, даже като се вземе поради спецификата на болесттите им “, показва доцент Ковачева.

При инспекцията специалистите са открили неприятни санитарно-битови условия за живот за настанените и претъпканост. Друга констатация на проверяващия екип е обвързвана с незадоволителна повърхност в стаите по отношение на броя на настанените, както и неналичието на персонално пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички лица. Коридорът на спалните пространства е обособен от административната част с решетка, която е заключена. Директорът на дома показва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат независимо, излизат на открито единствено с компаньон.

Екипът на омбудсмана дефинира описаните условия като унизително третиране по отношение на настанените, което е неприемливо при даване на обществена услуга за пълнолетни лица с деменция. Екипът счита, че има предпоставки за увреждане на физическото и психологично здраве на настанените лица заради събитието, че няма опция за непрекъснато наблюдаване в стаите, защото мониторът е в кабинета на шефа. Над леглата е имало алармени звънци, множеството от които все още не работят. Това понижава гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на личния състав.

Омбудсманът е сезирала за случая кмета на общината инж. Пламен Чернев, снабдител на обществената услуга и Министерството на труда и обществената политика. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР