Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор Иван Гешев с искане да бъде осъществена инспекция в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово. Внезапна инспекция на специалистите на публичния бранител през декември предходната година установи извънредно неприятни условия, при които живеят хората, настанени в обществената институция, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

„ Към момента са настанени 57 лица, при потенциал 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, множеството от тях са в кахексия и обездвижени. Националният предпазен механизъм - Национален природонаучен музей (дирекция към омбудсмана, която ревизира всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напущат непринудено като затвори, интернати, обществени домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за незаконни мигранти и бежанци) откри случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни заради неявяване на здравната сестра “, написа в писмото си до основния прокурор доцент Ковачева. И още - вследствие на инспекцията и извършените диалози с лица, настанени в институцията, е открито съществуване на редовно неглижиране на техните потребности.

„ Независимо, че през 2013 година екип на Национален природонаучен музей е проверявал този дом и е отправил рекомендации към Министерство на труда и обществената политика и към кмета на община Сухиндол за възстановяване на предоставяната грижа, в актуалната инспекция констатациите са сходни “, написа в сигнала си до основния прокурор омбудсманът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР