Омбудсманът Диана Ковачева призова трите електроразпределителни дружества - ЕВН България

...
Омбудсманът Диана Ковачева призова трите електроразпределителни дружества - ЕВН България
Коментари Харесай

Удължете срока за плащане на тока, настоя омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева прикани трите електроразпределителни сдружения - „ ЕВН България Електроснабдяване “, „ ЧЕЗ Електро България ” и „ Енерго-Про Продажби “, да удължат от 10 на 20 дни периода, в който клиентите им би трябвало да платят отговорностите си за ток.

Причина за рекомендацията са тъжби на жители, в които те показват паниката си, че без предизвестие сдруженията са върнали 10-дневния период за заплащане на сметките. По-рано поради изключителното състояние с пандемията той беше продължен на 20 дни.

Според Ковачева това се отразява неподходящо на финансовото положение на жителите, тъй като от 11-ия ден след излизане на фактурата стартират да се начисляват неустойки за закъснение.

„ Следва да отбележа, че наблюдаващата се сега усложнена епидемиологична конюнктура докара до приемане на нови, по-тежки ограничения срещу разпространяването на ковид, с иден локдаун в София и други места в страната, което неизбежно ще засегне огромна част от приходите на семействата “, акцентира омбудсманът.

На 17 март, три месеца след първата рекомендация на омбудсмана до ЧЕЗ, в институцията е получен отговор от сдружението, в който се изяснява решението за връщане на открития в Общите условия на „ ЧЕЗ Електро България ” АД период за заплащане на отговорностите с „ проявявана неучтивост от страна на част от длъжниците, както и с невъзможността да бъдат забавяни заплащанията на сдружението към участниците в енергийната верига, отговарящи за производството, преноса и разпределението на електрическа сила “. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР