Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на

...
Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на
Коментари Харесай

Омбудсманът: Въвеждането на такси за повишителна матура е незаконно

Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази против желанието на Министерството на образованието и науката да вкара такса за наново явяване на матура за повишение на оценката.

Идеята е залегнала в Наредба за оценяване на резултатите от образованието на учениците. В плана на наредбата е планувано, че размерът на парите, които ще би трябвало да заделят зрелостниците, ще е според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. Каква ще е цената обаче е неразбираемо.

Ковачева е безапелационна, че подзаконовият нормативен акт е в прорез със Закона за държавните такси от държавни такси, според който всички документи за приемане на главно и приблизително обучение, издавани от образователните заведения и от МОН са освободени от такси.

От офиса на публичния бранител напомнят, че на 6 март народните представители гласоподаваха предлагането, инициирано от омбудсмана, зрелостниците и лицата, притежаващи тапия за приблизително обучение, за задачите на кандидатстването си във ВУЗ, да получат право еднократно в границите на една образователна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишение на оценката на плануван идващ подобен изпит, за което ще се издава уверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

В писмото си до проф. Цоков тя сигнализира, че в институцията към този момент постъпват тъжби и сигнали от недоволни родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от обстоятелството, че във въпросната разпоредба се планува такса за явяване на изпита, за която даже не е избран размер.

Гражданите показват и различен факт, че „ страната ще заплаща таксите за образование на студентите, а в това време ще се събират такси за явяване на ДЗИ “ и упорстват разноските за полагането на този изпит да не бъдат за сметка на младежите.

Ковачева дефинира предлагането за възнаграждение на повишителната матура като дискриминационно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР