Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на КЕВР,

...
Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на КЕВР,
Коментари Харесай

Омбудсманът към КЕВР: Легитимно и справедливо е цената на тока да падне

Омбудсманът Диана Ковачева не поддържа плана за решение на КЕВР, с който цената на тока се резервира същата, макар че тази на природния газ понижа с над 40%. Заради ограниченията за сигурност, свързани с ковид, омбудсманът съобщи позицията си на съвещанието на регулатора по скайп-връзка, а по-късно тя изпрати до комисията и писменото си мнение.
„ Като омбудсман и бранител на правата на жителите не поддържам плана за решение на КЕВР да не се променят цените, одобрени с Решение № Ц-19 от 01.07.2019 година, при изискване, че цената на природния газ се понижава с 40,49% спрямо настоящата сега. Още повече, че по-рано през днешния ден стана ясно, че този % ще се усили и цента да спадне още повече ", съобщи доцент Ковачева.
Тя акцентира, „ че на този декор, отводът да се понижи цената на тока е мъчно разбираем, още повече, че изключителната обстановка, в която се намираме, не допуска вземането на сходно решение ".
Омбудсманът бе безапелационна, че жителите имат безусловно законно и заслужено очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия, ще е глътка въздух за семействата.
В изявлението си омбудсманът Диана Ковачева уточни, че от отчета на работната група излиза наяве, че въз основа на Заповед № Е-РД-16-339 от 29.01.2020 година на министъра на енергетиката, с която се постанова в допълнение обвързване на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " да даде на НЕК спомагателни количества електрическа сила за облекчаване на контролирания пазар, за Фонд „ Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) пораждат спомагателни разноски, които са съразмерни със спестените.
„ Според специалистите на омбудсмана обаче няма изрично доказателство, че има пропорционалност сред в допълнение зародилите разноски за Фонда и спестените разноски. В отчета са посочени приблизителни цифри, което значи че няма прецизен план за това и надлежно разликата може да бъде в интерес на понижение цените на електрическата сила ", безапелационна бе доцент Ковачева.
По думите й, поражда основателно и въпросът за приходите на Фонда в следствие от продажбата на емисионни квоти. „ В отчета няма данни за това, с цел да стане ясно, дали тези доходи няма да са задоволителни, с цел да компенсират и доколко биха обезщетени разноските на Фонда, зародили след заповедта на министъра на енергетиката.
Смятам, че в случай че КЕВР одобри сходно решение Вие не изпълнявате своето законово обвързване (по член 23 от Закона за енергетиката) като регулаторен орган да осигурите баланс сред ползите на енергийните предприятия и потребителите и да сътвори гаранции за отбрана на крайните клиенти, сподели публичният бранител.
Диана Ковачева съобщи още, че от оферти отчет на КЕВР също по този начин не проличава регулаторът да е взел поради и правилото за заслужено прекачване на разноските от преференциални цени и награди за сила от възобновими източници и високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила върху крайните клиенти на електрическа сила.
„ КЕВР дължи пояснение на българските жители, по наличен метод, за решението, което следва да вземе. Нещо повече, намаляването на цената на природния газ би трябвало да се отрази по съответен и обективен метод и на цената на тока ", съобщи омбудсманът. Доц. Ковачева употребява случая още веднъж да моли за възобновяване в бързи периоди, след нужните нормативни промени, на надвзетите суми на крайните клиенти, в резултат на ретроактивното понижаване от 5 август 2019 година на цената на природния газ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР