Омбудсманът Диана Ковачева настоява Регионалната инспекция по околната среда и

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява Регионалната инспекция по околната среда и
Коментари Харесай

Диана Ковачева пита за замърсяването на р. Девинска

Омбудсманът Диана Ковачева упорства Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян да оповести дали има заплаха за хората и екосистемата след замърсяването на р. Девинска. Това се показва в прессъобщение, изпратено от офиса на омбудсмана. Проф. Ковачева е изпратила рекомендации до шефа на екоинспекцията в Смолян Екатерина Гаджева във връзка спешното заустване на отпадни води в р. Девинска от 4 август, довело до измиране на риба.

Проф. Ковачева желае да бъде осъществена инспекция на предвижданите периоди за обявяване на резултатите от направените лабораторни проучвания за качеството на водата и породената смъртност на рибата. Омбудсманът упорства още за установяване на значимостта на въздействието, доколкото заустване в повърхностни води на отпадъчни води, с които се изпускат рискови субстанции, са действия, които могат да попаднат под ударите на Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди.

Изводи дали има риск за хората и екосистемата, не е от подготвеност да бъдат направени от Регионална инспекция за опазване на околната среда, разяснява пред Българска телеграфна агенция Екатерина Гаджева. Тя добави, че във връзка с казуса с приключването на отпадни води, екоинспекцията осведоми медиите и обществото за подхванатите ограничения още от първия ден. Контролът на Регионална инспекция за опазване на околната среда е по повод източника на заустване на отпадъчни води и оттова е взета тестът от инспекторите - от тръбата, която зауства, добави шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян.

Превантивните ограничения, които сме предписали са точно за прекратяване на този теч от тръбата, т.е. на индустриалното замърсяване. Проби за разбор на самите речни води са взети от представители на " Басейнова дирекция " и съгласно Гаджева не е правилно, нито е от компетентността на инспекцията да ги разяснява. Директорът съобщи, че в писмен отговор до омбудсмана ще бъде посочено какво е направено по казуса от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда, какви ограничения са подхванати и от чия подготвеност са поставените въпроси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР