Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор,

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор,
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева иска закриването на Софийския затвор

Омбудсманът Диана Ковачева упорства да бъде закрит Централния софийски затвор, затворническото общежитие в кв. Кремиковци и керамичната фабрика в гр. Враца. Това тя направи по време на представянето на годишния отчет за 2019 година на омбудсмана като народен предпазен механизъм.

 © БГНЕС
Причина за настояването ѝ са неприятните битови условия, фактът, че постройката на Софийския затвор е монумент на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите здания да бъдат приведени в сходство с европейските условия за отнемане от независимост.

„ Тази рекомендация е значима, тъй като там материално-битовите условия са доста неприятни, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на процедура по този метод се нарушават съществени права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, особено за Софийския затвор не може да бъде поправено, тъй като той е монумент на културата “, показва претекстовете за настояването си омбудсманът.

Тя посочи, че там излежават присъдата си близо 2000 пандизчии и моли да се подхващат незабавни ограничения за преместването им на ново място.

По отношение на арестите и местата за задържане, Ковачева разяснява, че те за разлика от някои затвори, които са били ремонтирани със средства по Норвежкия механизъм, не престават да са в доста неприятно положение.

„ Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са главно към регионалните дирекции на „ Изпълнение на наказванията “, са в неприятно положение. Подобрило се е положението на арестите, които са преместени към пандизите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани “, прецизира омбудсманът.

Диана Ковачева обърна внимание и на резидентната грижа.

„ Тя закупи гласност по отношение на инспекциите в домовете за хората с деменция. Една от главните констатации, които вършим е обвързвана с бавния развой по деинституционализация, който се планува да завърши през 2035 година За нас това е доста дълъг период при в действителност крещящо тежки условия, които се показват, освен в претъпканост и в неприятни битови условия, само че те се показват и във обстоятелството, че има незадоволително добра грижа “, разяснява още Ковачева.

За нея остава проблем и построяването на къщичките, които в този момент ще се строят, защото те ще се намират на местата на в този момент съществуващите домове, които съгласно нея, са отдалечени от градовете.

Ковачева акцентира още, че психиатричната грижа се нуждае от незабавна задълбочена цялостна промяна.

„ Тази промяна се развива в последните 15 години и сякаш не сме постигнали доста сериозен триумф, както и във връзка с финансирането ѝ. Там един храноден излиза към 1,92 лева, което прави към 63 ст. на ястие, което съгласно мен е извънредно незадоволително, с цел да се обезпечи здравословна и питателна храна за лицата с психологични отклонения. За съпоставяне – издръжката на пандизчия за храна е 4 лева дневно “, показва тя и прибавя, че психиатрите се правят и несвойнствени услуги като настаняват за повече от година и половина заболели и дава образец с Карлуково, където лечебното заведение се е трансформирало в дом за 40 души, а в Кърджали 30, при изискване, че Законът споделя, че престоят в тях може да бъде сред 3 и 6 м.

„ Това нарушава правата на болните, само че също по този начин слага и самите психиатрии в затруднено състояние, защото една такава трайна грижа води до трайно институционализиране, а също е обвързвано и с финансови запаси. Трябва да се разкрият нови обществени услуги, които да поемат тези хора, тъй като те са с психологични отклонения “, споделя в умозаключение омбудсманът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР