Омбудсманът Диана Ковачева настоя служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоя служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров
Коментари Харесай

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

Омбудсманът Диана Ковачева настоя служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров да сложи на европейско равнище казуса на над 100 000 българи, преболедували ковид, само че които не могат да получат Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз.

Причината е, че при тях инфекцията е била открита с позитивен бърз антигенен тест и макар че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, нямат право на евросертификат. Според условията на новия правилник подобен се издава единствено в случай че заболяването е открита с позитивен PCR.

Ковачева е безапелационна, че непризнаването на резултатите от бързите антигенни проби като съображение за издаване на дигитален Коронавирус документ за преболедуване основава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава цивилен права и е незаслужено.

Общественият бранител обръща внимание и на обстоятелството, че съществено се нарушават правата и на други десетки хиляди жители, при които заболяването е протекла безсимптомно, само че е потвърдена с антитела и имат построен имунитет против болестта. Те обаче също не попадат в признатите условия за издаването на документ, нито могат да бъдат имунизирани, защото лекуващите им лекари показват съществуването на висок титър на антитела против SARS-CoV-2 като противопоказание за слагане на ваксина.

По тази причина омбудсманът изиска от здравния министър още веднъж да повдигне тематиката на срещата на министрите на опазването на здравето на страните от Европейски Съюз на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се организира съвещание на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси. Според нея моментът е подобаващ, макар че опцията за признание на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест към този момент не получава задоволителна поддръжка в границите на договарянията по акта сред Екологичен потенциал и Съвета.

Доц. Ковачева е изпратила и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари - по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду и по правораздаването Дидие Рейндерс, в които в детайли ги осведоми за казуса, като показва, че документ за преболедуване би трябвало да се издава и при съществуване на позитивен бърз тест за антигени за COVID-19, и при позитивен резултат от проучване за антитела против SARS-CoV-2.

Тя упорства поставените проблеми да бъдат прегледани и чака да бъдат разисквани всички благоприятни условия и открито решение, с което да се подсигуряват правата на жителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР