Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на парламентарната комисия

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на парламентарната комисия
Коментари Харесай

Омбудсманът за проекта на МОН: Задължително онлайн обучение, но с осигурени интернет и устройства за децата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до ръководителя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова по отношение на готвените от МОН изменение и допълнения в Закона за предучилищно и учебно обучение. Новите текстове се отнасят до включването на 4-годишните деца в наложително предучилищно обучение и въвеждането на трайна законова уредба на образованието от разстояние в електронна среда.
В мнението си доцент Ковачева поддържа регламентирането на електронно отдалечено образование на учениците, само че обръща внимание, че по време на отдалеченото образование при изключителното състояние поради ковид, се е откроил проблем с цифровото неравноправие в обществото, защото една част от децата действително са били изключени от процеса на това образование.
Омбудсманът акцентира, че до институцията пишат доста родители, които нямат опция да закупят електронни устройства за децата си, както и да поемат месечните разноски за възнаграждение такси за интернет.
„ Съгласно член 53, алинея 3 на Конституцията на Република България главното и междинното обучение в държавните и общинските учебни заведения е гратис. Задължение на страната е да бъдат обезпечени условия за осъществяване на гратис обучение.
Реална е заплахата да бъдат цифрово изключени и в неспособност за присъединяване в онлайн образование децата от обществено слаби фамилии или фамилии, чиито приходи не разрешават закупуването на електронни устройства, фамилиите с две деца, децата, настанени в интернати, както и децата от ромските общности “, акцентира омбудсманът.
В мнението си доцент Диана Ковачева показва още и проблемите с образованието в електронна среда на децата със специфични просветителни потребности. Тя слага акцент върху обстоятелството, че неналичието на приспособени стратегии, дребното часовете за ресурсно подкрепяне и техническа неосигуреност на ресурсните учители и на интернет платформите за съответна и пълноценна работа с децата, водят до непълноценно електронно образование и декаданс във към този момент реализирани познания и умения на учениците.
Омбудсманът упорства, без значение, че е планувано до 20% електронно отдалечено образование единствено за учениците от новаторските учебни заведения, то да се направи след оценка на въздействието на образованието в електронна среда върху психофическото им развиване и за образуването на информационните им умения.
„ Проведеното отдалечено образование бе възприето в огромна степен от участниците в него и от обществото като сполучливо. Подкрепям въвеждането на новите технологии в образованието и дигитализацията му, само че това би трябвало да бъде съобразено с опциите на фамилиите и те да бъдат дейно подкрепени, тъй че всички деца в страната да имат еднакъв достъп до електронните запаси и да се възползват от достиженията на електронната среда “, написа Ковачева.
Омбудсманът акцентира в мнението си, че наложителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст е подобаваща мярка, само че тя следва да бъде въведена единствено когато има ясни гаранции за родителите, децата и учителите, че сходен план може да се осъществя.
„ Въвеждането на наложителното предучилищно обучение за четиригодишните деца ще бъде в интерес на децата, само че системата би трябвало да бъде подготвена като обезпечи нужната материална база, готови учители, приспособени образователни стратегии (с предимство на повече игри за децата) “ , подчертава Диана Ковачева.
Тя натъртва на обстоятелството, че наложителното предучилищно обучение, въпреки да е гратис, действително е съпроводено с спомагателни такси, като в някои общини те са отстранени, само че в други не престават да се явяват спънка за обгръщането в просветителната система на децата от фамилии с ниски приходи и неподходящо обществено състояние.
„ Институцията на омбудсмана одобри за своя идея и премахването на таксите за детските градини като инструмент за реализиране на равния достъп до обучение на всички деца. Намирам, че решението за подкрепяне със средства от държавния бюджет на нуждаещите се фамилии за възнаграждение на таксите за прилагане на детски градини от децата им е първата стъпка към въвеждането на ограничения за отпадането на таксите за детска градина за всички деца, обхванати в наложителното предучилищно обучение “, написа още омбудсманът.
Ковачева акцентира,  че са необходими  ясни и обективни критерии, тъй че мярката за поддръжка от държавния бюджет да обхване всички деца, живеещи в беднотия и в риск от беднотия.
Вижте още:
Омбудсманът: Колекторските компании и тези за бързи заеми са безусловно безконтролни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР