Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър д-р Стойчо

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър д-р Стойчо
Коментари Харесай

Омбудсманът сигнализира за проблеми с COVID зоните и безплатните лекарства

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до здравния министър доктор Стойчо Кацаров и шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, в която алармира за проблеми при разкриването и работата на Коронавирус зоните, в това число и при обезпечаване на медикаментите за домашно лекуване на пациенти с ковид, които се заплащат от Здравната каса.

„ С схващане към нуждата от обезпечаване на със симптоматика на COVID-19, която не постанова постъпване в болница, до прегледи, лабораторни и образни проучвания и домашно лекуване, заплащани от НЗОК, както и от отбягване контакта им с останалите пациенти, бих желала да изразя безпокойството си от информацията, че разкритите все още Коронавирус зони, посредством които се чака това да бъде реализирано, не обезпечават отмерено и задоволително покритие на цялата страна, както и за проблеми в тяхната активност “, написа омбудсманът.
 Омбудсманът на Пловдив: Детски градини не одобряват българчета от Англия без ваксина Омбудсманът на Пловдив: Детски градини не одобряват българчета от Англия без ваксина
Общински детски градини в Пловдив отхвърлят да одобряват деца на българи, завърнали се от Лондон, в случай че не са имунизирани. В същото време то...

Така на процедура в доста региони на страната, включително отдалечени и труднодостъпни обитаеми места, пациентите действително нямат достъп до Коронавирус зона, а с цел да стигнат до най-близката такава се постанова да употребяват превоз, в нарушаване на противоепидемичните ограничения.

Доц. Ковачева показва паника и от изказванията на общопрактикуващи лекари и представители на тяхното съдружие, съгласно които Коронавирус зоните на процедура не работят, пациентите действително се насочват към персоналните лекари, които пък не разполагат с пълномощията да предписват нужните за лечениелекарства, с което се нарушава правото на достъп на жителите до лекуване, заплащано от НЗОК.

Омбудсманът добавя, че при възнаграждение от НЗОК на домашното лекуване на пациенти с COVID-19, се следят проблеми и при предписването, и при приемането на лекарствени артикули. Проблемите са в техния лист, реда за определяне, продължителността на лекуването и равнището им на реимбурсиране от НЗОК, в това число и заради на някои от медикаментите в аптеките.

„ Бих желала също да отбележа и казуса, произлизащ от нуждата електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което постоянно е невероятно и основава съществени усложнения за жителите и опасности за работещите в аптеките “, показва още публичният бранител. Затова в рекомендацията си Диана Ковачева упорства за преразглеждане на листата на лекарствените артикули за домашно лекуване на COVID-19 и на равнището им на възнаграждение от НЗОК. Омбудсманът е безапелационна, че с цел да имат действителен достъп жителите до лекуване с нужния размер, дълготрайност и качество е необходим еластичен механизъм за определяне и приемане на медикаменти за Коронавирус.
 Омбудсманът до Национален статистически институт: Граждани питат за какво е-преброяването не е до дъно електронно Омбудсманът до Национален статистически институт: Граждани питат за какво е-преброяването не е до дъно електронно
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до ръководителите -  на Националния статистически институт Сергей Цветарски и н...

„ Във връзка с изложеното, със угриженост за правата на жителите в опазването на здравето в изискванията на пандемия от COVID-19 и на съображение предоставените ми от Закона за омбудсмана пълномощия, се обръщам към Вас за информация за подхванатите по посочените въпроси дейности, както и с рекомендация за разискване и предприемане на ограничения за навреме решение на проблемите и гарантиране на действителен достъп на пациентите до модерна диагностика и лекуване на COVID-19 в изискванията на извънболничната здравна помощ “, упорства публичният бранител.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР