Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до външния министър Екатерина Захариева

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до външния министър Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира министрите ни за замърсяването на околната среда от мините в Босилеград

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до външния министър Екатерина Захариева и отрасловите министри на околната среда и водите Нено Димов и на опазването на здравето Кирил Ананиев. В нея упорства за ограничения и навреме информиране на обществеността поради екологичните проблеми в Босилеград, Сърбия и Западните околности, които заплашват здравето и живота на хората.

Повод за рекомендацията са тъжби на наши сънародници и сръбски жители от Босилеград, които алармираха Ковачева и публичния медиатор на прилежащата страна Зоран Пашалич в изнесената обща приемна на 1 октомври т.г. за замърсяване на почвите и водите от мините в пограничните региони.

Гражданите настояха за прекъсване на употребата до създаване на пречиствателни уреди за отпадните води и на други за запазване, надзор и ръководство на минните боклуци от производството за преправяне и обогатяване на добиваните в региона оловно-цинкови руди. Те сигнализираха за повишение на броя на злокачествените болести измежду локалното население и настояха за публична информация и трансгранична оценка на въздействието върху околната среда.

„ Въпреки поетите задължения в края на 2018 година и началото на 2019 година, обогатителната фабрика в с. Караманица, под претекст че съставлява пилотно или пробно произвеждане, продължава да работи без осъществена оценка на въздействието върху околната среда към този момент четири години, с което надалеч надвишава оптимално допустимите периоди съгласно със статута на изключението, планувано според Конвенцията за Оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст, утвърдена от двете страни “, написа омбудсманът доцент Ковачева до виновните институции.

Тя акцентира още, че право на жителите е да бъдат публично осведомени какво се случва наоколо до тяхното обитаемо място.
В рекомендацията си до българските управляващи доцент Диана Ковачева упорства основаната смесена комисия сред отрасловите министерства за запазване на околната среда и водите на двете страни, която ще заседава тази седмица, да бъде осведомена с постъпилите тъжби от общата приемна на националните омбудсмани, а поставените от жителите въпроси да бъдат взети поради.

Тя подчертава, че е нужна съпоставимост на индикаторите за публично здраве, в това число посредством взаимно наблюдаване и следене на здравния статус на жителите от евентуално застрашените обитаеми места.

Омбудсманът обръща внимание, че е значимо като привременна мярка прекъсването на мината в с. Караманица до създаване на пречиствателни уреди на отпадните води и на такива за запазване, надзор и ръководство на минните боклуци от добиваните в региона оловно-цинкови руди.

„ В рамките на двустранното съдействие за интегрирано ръководство на водите, като неразделна част да се създаде тактика за механизмите за даване на информация, съвещания и присъединяване на заинтригуваната общност в процеса на взимане на решения при съблюдаване на откритите интернационалните стандарти за правата на жителите и добра процедура “, приключва рекомендацията си Диана Ковачева.

Общественият бранител упорства за публична информация и мнение по подготвеност след срещата на отрасловата взаимна комисия, в това число и до жителите, сезирали омбудсманите на двете страни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР