Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Гълъб Донев

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Гълъб Донев
Коментари Харесай

Омбудсманът: Удостоверенията за 300 лв. за първокласници и осмокласници да се издават служебно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до обществения министър Гълъб Донев и до министъра на образованието Николай Денков, в която настоя за служебно издаване на удостоверенията на родители на първокласници и осмокласници, против които от тази образователна година те получават еднократна помощ от 300 лв..

В жалбите си родителите показват недоволството си, че са принудени да се редят по опашки в учебните заведения, в които са записани децата им. Посочват, че Агенцията за обществено подкрепяне изисква от тях да дават бележки, че децата им в действителност ще учат в първи или в осми клас, с цел да им се отпусне помощта от 300 лева

„ За първи път през 2021 година, всички деца, записани в първи и осми клас, ще получат еднократна помощ, която в реалност оказва сериозна поддръжка за подготовката на децата за първия образователен ден, само че не мога да не отбележа, че според Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца, еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас или осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по пример, одобрен от министъра на труда и обществената политика. Към заявката декларация са посочени като нужни за използване документи, в случаите, в които дирекция „ Социално подкрепяне “ не може да получи информацията по длъжностен път. Един от тях е уверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско учебно заведение, издадено от съответното учебно заведение “, отбелязва Диана Ковачева.

Тя показва още, че в случай, че този тип помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано, са налични в осведомителна система на МОН, АСП следва да извърши тази инспекция служебно, следвайки от дълго време прелюдия в администрацията принцип, че в случай че тя разполага с дадена информация, не би следвало да я желае наново от жителите.

„ В тази връзка се обръщам към Вас с рекомендация да не се изисква от родителите даване на уверение, че детето/децата им са записани в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, а информацията, съдържаща се в тези удостоверения да се обменя по длъжностен път сред Министерството на образованието и науката и Агенцията за обществено подкрепяне. Този метод е изключително належащ в миг, в който страната ни се намира в изключителна епидемиологична конюнктура, наложила въвеждането на редица ограничавания, целящи да избегнат скупчването на доста хора в закрити пространства и нуждата да се обезпечи опция за стерилизация на образователните заведения преди началото на образователната година “, написа омбудсманът.

Цялата рекомендация вижте
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР