Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Българската асоциация

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Българската асоциация
Коментари Харесай

Омбудсманът иска да няма такси за частните детски градини през извънредното положение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Българската асоциация на частните учебни заведения госпожа Мария Каменова, в която упорства в интервала на изключителното състояние да се понижат или изцяло отпаднат таксите, които родителите заплащат за частни детски градини. Пълното отпадане на таксите да важи за фамилии, които са останали без приходи по време на рецесията, подбудена от пандемията. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

„ Гражданите слагат въпроси, свързани с размера на таксите, които би трябвало да заплатят, макар че децата им не посещават детските градини заради изключителното състояние в страната и нуждата от съблюдаване на ограниченията за ограничение разпространяването на ковид Коронавирус -19. Родителите оповестяват, че за месеците, в които детските градини не работят, таксите остават същите. Посочват, че от детските заведения упорстват родителите да заплатят цялостните такси за месец, в който децата не са посещавали градините. Изразяват паниката си от невъзможността да заплатят тези такси, заради неналичието на приходи и разказват тежката финансова обстановка, в която са сложени “, написа омбудсманът.

„ Наясно съм, че частните детски градини са търговски сдружения и взаимоотношенията им с родителите са регламентирани с контракти, в които всяка от страните има своите отговорности и отговорности. От друга страна, изключителната обстановка, в която се намираме, постанова да се търсят решения, които да удовлетворяват и двете страни. Анализите демонстрират, че от ден на ден жители губят работата си, излизат в неплатен отпуск и нямат приходи “, показва Диана Ковачева

Тя акцентира, че в сходен миг на рецесия, когато родителите в огромната си част са принудени от събитията да останат у дома, с цел да отглеждат децата си, е належащо повече от всеки път „ да се опрем на солидарността и съпричастността в обществото “.

„ В този смисъл, считам, че би трябвало да се отчетат, както компликациите, свързани с въведеното изключителното състояние и непостижимата финансовата тежест за фамилиите, останали без приходи, по този начин и фактът, че детските градини действително не дават на фамилиите контрактуваната услуга за развъждането на децата им “, безапелационна е доцент Ковачева.

„ Във връзка с описаното, предлагам понижаване и цялостно отпадане на таксите за фамилии, останали без приходи за времето на изключителното състояние в страната “, приключва тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР