Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията на
Коментари Харесай

Омбудсманът иска от колекторите да спрат да събират дългове от засегнати от кризата хора


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Асоциацията на колекторските организации Райна Миткова – Тодорова, в която насочи зов към компаниите за събиране на вземания да се съобразят с пандемичната конюнктура и проявят схващане към жители, които краткотрайно не могат да погасяват навреме отговорностите си, поради тежко финансово състояние, в което ненадейно са се оказали поради разразилата се вирусна зараза.

Повод за тази рекомендация са доста тъжби и сигнали на разтревожени жители до институцията на омбудсмана през последните седмици, в които сигнализират, че поради рецесията с ковид, са изгубили работата си и са останали без всевъзможни приходи.

„ При обособени проблеми, специалистите на омбудсмана се свързват с Вашите сътрудници за оказване подпомагане на жителите. С паника установявам обаче, че случаите, по които се търси подпомагане, непрестанно се усилват. Това, съгласно мен, постанова да се обмисли приемането от страна на Асоциацията на обща политика, която да даде опция за единни дейности при сходни случаи “, написа в рекомендацията си омбудсманът.

Доц. Ковачева показва, че в актуалната обстановка изключително уязвими са възрастните хора и тези с съпътстващи болести, родителите на деца до 12-годишна възраст, освободените от работа служащи и тези в неплатен отпуск поради изключителните ограничения и неспособност на работодателите им да не престават своята активност, както и самоосигуряващите се лица.

„ Апелирам за схващане и съпричастност като се надявам да бъде употребена всяка опция за самостоятелен метод. По този метод ще се способства и за превъзмогване на доста по-сериозни отрицателни последствия за финансовото положение на жителите, а включително и неспособност за възнаграждение на търсения дълг заради изпадане в положение на несъстоятелност “, акцентира омбудсманът и предлага на асоциацията на колекторите да създаде и оповести политика за работа с уязвими жители, наранени финансово от изключителното състояние.

 „ Подобна политика, в случай че бъде обществена, ще обезпечи за жителите ясна информация за това какви са изискванията, при които могат да се възползват от омекотен режим при събирането на вземанията в изключителната обстановка. Наред с това общата политика ще обезпечи обединен метод по отношение на всички жители в сходна позиция “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева е безапелационна, че единствено виновният и взаимен метод би довел до справяне с рецесията, зародила от разпространяването на COVID-19 у нас.

„ Полагането на обща грижа и проявен краткотраен толеранс ще допринесат за бъдещи удобни последствия и по-лесна акомодация за всички, тъй че жителите да извършват своите поети задължения и отговорности “, заключава публичният бранител.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР