Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдната министърка Десислава Ахладова,

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдната министърка Десислава Ахладова,
Коментари Харесай

Омбудсманът се застъпи за бъдещи юристи пред МП

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до правосъдната министърка Десислава Ахладова, в която упорства всички приключили студенти по право да получат опция да се явят на изпита за придобиване на юридическа дееспособност до края на тази година.

Повод за тази рекомендация е постъпилата в институцията на публичния бранител подписка от студенти от юридическите факултети, които желаят равнопоставеност за всички дипломирани по специалността през януари и февруари т.г., да могат да се явят до края на 2021 година на изпита за юридическа дееспособност.

„ Към омбудсмана се обърнаха студенти от Юридически факултети с молба за подпомагане по отношение на провеждането на изпити за юридическа дееспособност през актуалната година. В писмото си показват, че намират за незаслужено една част от приключилите компетентност „ Право “ през тази година да имат опция да се явят на изпита за юридическа дееспособност през м. ноември 2021 година, а друга част – най-рано през м. април 2022 година “, написа омбудсманът.

Доц. Ковачева добавя, че студентите оферират разнообразни разновидности за разрешаването на казуса – да бъдат изменени периодите за подаване на документи за явяване на изпит за придобиване на юридическа правоспособност; смяна на графика за осъществяване на изпитите - да бъде плануван още един изпит за м. декември 2021 година, с изключение на планувания за м. ноември; подаването на заявките за допускане до изпита да бъде със период до 31 август 2021 година, само че да се удължи срокът за подаване на останалите документи – заверена стажантска брошура и подписан от ментор самостоятелен проект или допускане (само за тази година) понижаване на стажа от 6 на 5 месеца.

„ Предвид необикновената обстановка, зародила в резултат на разпространяването на COVID-19 и на съображение Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с рекомендация за разглеждане на опцията приключилите студенти да се явят на изпита за юридическа дееспособност до края на актуалната година “, упорства омбудсманът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР